Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

LIC33 купи за 1 евро бизнеса на Цв. Василев с обещание да се издължи на КТБ

Люксембургска компания обяви, че придобива БТК, "Дунарит", "Авионамс", НУРТС, "Гарб" и обществения мултиплекс

46 коментара
Бертран Кавайе, Брус Бауър, Пиер Луврие, Жан Жакобе, сн. БГНЕС

Шест стратегически компании, контролирани от банкера Цветан Василев, ще бъдат придобити за 1 евро от регистрираното в Люксембург дружество LIC33, което ще поеме и дълговете им за 900 млн. евро. Създадената за целта инвестиционна група LIC33 съобщи във вторник, че е придобила дела от 43.3% на Василев в БТК (с търговско наименование "Виваком"), най-голямата по приходи телекомуникационна компания в България, и че възнамерява да изкупи и останалите акции в нея.

Освен това неизвестният допреди седмица инвеститор купува завода за производство на боеприпаси "Дунарит", авиоремонтния завод "Авионамс", компанията за радио и телевизионно разпространение НУРТС, пийпълметричната агенция "Гарб", втория цифров мултиплекс "Фърст диджитал", който разпространява сигнала на БНТ.

Информация за покупките даде във вторник обявилият се за единствен собственик, инвеститор и председател на LIC33 Пиер Луврие. Белгиецът е имал бизнес в Русия като председател на частния инвестиционен фонд CFG Capital, който пък влиза в партньорство с "Маршал Капитал" на кремълския олигарх Константин Малофеев. Луврие е отбелязал в профила си в LinkedIn, че е напуснал CFG през ноември м.г.

Правителството: Инвеститорите да докажат произхода на средствата си

В първата си официална реакция за сделката правителството заяви, че призовава инвеститорите да докажат произхода на средствата си, "с които реализират придобиванията на дялове от юридически лица, осъществяващи дейност на територията на Република България". Съобщението дойде веднага след пресконференцията, на която от LIC33 обявиха, че са купили шестте дружества само за 1 евро, а задълженията им към БТК, възлизащи според тях на 900 млн. евро, щели да покриват с банкови заеми, които тепърва ще търсят.

От МС посочват, че едва след като установят произхода на парите на инвеститора, "на база анализа на предоставената информация, ще преценим дали да влезем в контакт с тях". Кабинетът наблюдава "с подчертано внимание всички големи сделки с активи, за които се предполага, че имат връзка с КТБ и обвиняемия Цветан Василев", се казва още в съобщението.

За сделките би трябвало да се произнесе и ДАНС, тъй като придобитите дружества имат отношение към националната сигурност на страната.

Василев нямал общо с инвеститорите, взема 1 евро за активите си

"Продавачът се раздели с всичко и не участва повече по никакъв начин", каза Луврие. Той обяви, че компаниите се придобиват срещу изкупуване на дълговете им, които по предварителна оценка били за около 900 млн. евро и с изплащането на 1 евро на продавача. Част от задълженията са към Корпоративна търговска банка (КТБ), чиито лиценз беше отнет. Луврие на няколко пъти обеща, че целта на купувачите е първо да върнат заемите към КТБ и затова ще се срещнат с бъдещите временни синдици на банката, за да установят колко точно са задълженията на придобиваните от тях дружества.

Луврие демонстративно се разграничи от досегашния собственик на българските дружества Цветан Василев, чието име бе споменато едва в края на пресконференцията в отговор на въпрос дали той е "продавачът", както през цялото време бе представян банкерът от представителите на LIC33. Василев получил 1 евро за активите си, а инвеститорите поели ангажимент да изплатят дълговете им за около 900 млн. евро.

Кредитите ще бъдат погасявани според падежа им със заемни средства

Кредитите щели да бъдат погасени, когато настъпи падежът им. За някои това означава през тази година, а за други през 2019 г., какъвто е случаят със заема на БТК. Луврие обясни, че правителството трябва да е щастливо, че така ще си върне част от парите, дадени за изплащане на гарантираните влогове в КТБ, които надхвърлят 3.5 млрд. лв.

LIC33 възнамерява да погасява тези задължения чрез набиране на нов дълг на международните пазари, а ако се наложи, щяло да осигури ликвидна подкрепа за новите си дружества.

"Продавачът взема 1 евро, а ние плащаме 900 млн. евро. За нас това е висока цена", коментира Луврие. Срещу тази цена LIC33 придобива 43% от БТК ("Виваком"), по 91% от капитала на "Дунарит" и "Авионамс", НУРТС, "Гарб" и "Фърст диджитал", уточни инвеститорът.

"Той (Цветан Василев) продаде всичките си активи и не очаква в тази ситуация повече", каза Брус Бауер, управляващ директор в LIC33. Купувачите и продавачът споделяли едно и също желание - "изплащане на задълженията на дружествата в интерес на България".

Василев, който се укрива в Белград, досега не е споменавал за сделката, въпреки че редовно публикува изявления на личния си сайт, свързани с повдигнатите му обвинения за източването на КТБ.

Купувачите обясниха, че компаниите грабнали интереса им, след като чули за проблемите с КТБ, започнали през миналата година. "Тези дружества се управляват добре, те нямат финансови проблеми, такива има един от кредиторите им – КТБ", посочи Луврие. Той добави, че се запознал с Цветан Василев в началото на тази година, а връзката станала чрез негови познати, които познавали съпругата на Василев - Антоанета.

Луврие не обясни в каква връзка за кратко тази година беше прокурист на "Дунарит" и "Авионамс". В момента той е управител на фирмата "Кемира", която е мажоритарен акционер в "Дунарит". Собственикът на военния завод е еднолична собственост на "Хедж инвестмънт България", а Луврие е прокурист на това дружество от началото на март. То обаче се притежава от компания, регистрирана извън България.

Юридическите подробности - неясни

От пространното изявление на купувачите така и не стана ясно как точно ще придобият собствеността в шестте дружества. През цялото време представителите на LIC33 говореха за сделката като осъществена, но чакаща одобрение от "регулаторните органи". Данните в българския Търговски регистър не показват към момента да има смяна в притежателите на компаниите по веригата на собствеността. Не е ясно обаче дали такива промени не са заявени по отношение на крайните дружества по веригата, които не са регистрирани в България.

Според българските закони сделките трябва да бъдат одобрени от Комисията за защита на конкуренцията. Към момента там не е подадено искане за това.

Освен това квесторите на КТБ са поискали обявяването в несъстоятелност на една от фирмите по веригата на собствеността на "Дунарит" и "Авионамс" - "Хедж инвестмънт България". Освен срещу тази компания през последните дни управителите на банката са завели подобни дела срещу двайсетина дружества, получавали кредити от КТБ, показва справка в информационната система за производства по несъстоятелност.

Няма други

Инвеститорите заявиха, че зад тях не стои никой и първата им работа ще е да се срещнат със синдика на КТБ, за да се уточнят задълженията на придобитите фирми към банката. Процедурата по назначаване на синдиците се очаква да приключи до дни, след като извънредният закон за вкарването им в КТБ бе обнародван в Държавен вестник.

"Аз съм единственият акционер (в LIC33 -бел.авт.). Инвестирам собствени средства", каза Луврие. Той добави, че името му до момента не е било познато, тъй като бизнесът му е да помага на компании в тежко състояние, каквито били и шестте български дружества. Това изисквало дискретност. Луврие декларира, че работи в тази сфера от 15 години и така е натрупал капиталите и опита си.

LIC33 възнамерява да изкупи дяловете на останалите акционери в БТК

Собственикът на LIC33 каза, че е е работил и работи успешно с международни банки като "Креди Суис", "Уникредит", "Сосиете Женерал", "Сити груп", "Морган Стенли". Част от тях участвали и в сделката в България и щели да помогнат при осигуряването на средства за рефинансиране на заемите на компаниите. След тази операция плановете на инвеститорите са да преструктурират дружествата като направели структурата им по-ясна.

Когато компаниите се стабилизирали, щели да реинвестират печалбата им, за да ги развиват и нямали намерение да ги препродадат в последствие. Щели да завършат и сделката за придобиване на НУРТС от БТК. Не планирали и съкращения на 4500-те служители на шестте компании или на разходите.

"Искаме да работим заедно с другите инвеститори", обясниха представителите на LIC33. Те заявиха, че искат да изкупят дяловете на останалите акционери в БТК до края на годината, но не казаха дали вече са разговаряли с инвестиционното поделение на руската банка ВТБ, която е третият по големина акционер в телекома.

"Не сме тук за два месеца, а за дълго време"

"Не сме тук за два месеца, а за дълго време", заяви Луврие и на няколко пъти повтори, че е щастлив да работи в България, която е част от ЕС и НАТО и като такава трябва да защитава частната собственост и върховенството на закона. Този коментар беше направен и във връзка със скептични коментари на представители на правителството за придобиването на БТК и другите активи на Цветан Василев. Луврие каза, че няма намерение да търси среща с представители на кабинета, тъй като работата му е със синдиците на КТБ. Но ако правителството поискало да се види с новите инвеститори, те щели да се съгласят с удоволствие.

Семейни връзки с Русия

Луврие на няколко пъти се опита да разсее съмненията за връзките си с руското правителство и руски компании. На пресконференцията дори беше показан паспортът му, издаден в Москва. В него пишело, че е белгийски гражданин, а документът бил получен в руската столица, където Луврие живеел. Наложило му се обаче да напусне, понеже в Русия бил в опасност.

Белгиецът обясни, че връзката му с Русия е лична - съпругата му и дъщеря му били рускини. Той отказа да коментира снимка във профила си във Фейсбук, под която е написал, че празнува анексирането на Крим от Русия заедно с взелия руско гражданско френски актьор Жерар Депардийо. На въпрос какво е отношението му към конфликта в Украйна и действията на Русия в него, Луврие каза, че не се занимава с политика.

Според публикации в руските медии Пиер Луврие е имал общ бизнес руския олигарх Константин Малофеев, който е близък на Путин е санкциониран от Европейския съюз и от САЩ заради подкрепата, която оказва на проруските сепаратисти в Украйна. Във вторник Луврие на няколко пъти се опита да избегне въпроса за връзката си с Малофеев. Накрая обясни, че няма договор или партньорство с него. "Той е в черния списък на ЕС и не може да ми е партньор. Край", каза Луврие и за пореден път обясни, че зад компанията му няма други инвеститори, той е единственият акционер и никой не му казва какво да прави.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

46 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Todor
  #46

  Поредната "честна" сделка на Цветан Василев, за която отново ще платим ние данъкоплатците.

 2. Lora Vaneva
  #45

  Пак игри, пак врътки, дано синдиците успеят да съберат максимално пари от КТБ.

 3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #44
 4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #43
 5. lisav
  #42

  КТБ бе източена не от наши политици, а от русия, през фирми бушони. това бе военен удар с финансови средства срещу България. С тези кредити сега изкупуват предприятия на националната ни сигурност - което е втори военен удар и пълно завладяване.

 6. анита хегерланд
  #41

  "Няколко месеца след като ЕС го включи в листа със забранените и месец преди това да сторят и САЩ, на 13 ноември 2014 г. инвестиционната компания на Малофеев Marshall Capital обявява на сайта си, че е сключила партньорство с представяни като "европейски инвеститор" CFG Capital - общ фонд, планиращ инвестиции за над 2 млрд евро. Обясвява се, че двата фонда ще запазят възможност за независими инвестиции, а новото образувание CFG Marshall ще се ръководи от Луврие." Господа, Луврие лъже.

 7. Stojan
  #40

  Пиер Луврие ОТ КГБ Групата Ел Ай Си 33 (LIC33) е купила от Цветан Василев 43% от БТК АД, 100% от НУРТС*, по 91% от фирмите от отбранителната промишленост Дунарит и Авьонамс. Всички представителни лица на LIC33 говорят руски и са работили в Русия и на Балканите, предаде БНР.

 8. Stojan
  #39

  Пиер Луврие ОТ КГБ Групата Ел Ай Си 33 (ЛИЦ33) е купила от Цветан Василев 43% от БТК АД, 100% от НУРТС*, по 91% от фирмите от отбранителната промишленост Дунарит и Авьонамс. Всички представителни лица на(ЛИЦ33 говорят руски и са работили в Русия и на Балканите, предаде БНР.

 9. milan
  #38

  Финансовата криза и санкциите са изхвърлили тези синковци,на ръба на голямата борсова игра.Нов шанс за любителите на руски "дотации",се появи за тях,с кризата в КТБ-България и апетитите на Путин да сложи ръка на оръжейната,банковата, и тази на комуникациите промишленост в България-с една дума,почти цялата икономика,и да влияе на политическите действия на правителството.Така,например,с изкупуването на активите във военната промишленост,чрез тези тарикати с руски паспорти и заплати,зачислени в сформианата

 10. Анонимент
  #37

  До 22 - прав си че не ни питат, но би трябвало всички да си развалим договорите с Виваком. Това поне до някъде ще им смъкне далаверата.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.