Личен лекар от Брезник се изплаши и спря имунизацията с AstraZeneca

Личен лекар от Брезник се изплаши и спря имунизацията с AstraZeneca

Общопрактикуващият лекар д-р Валери Величков от Брезник обяви, че спира да имунизира пациенти с препарата на AstraZeneca докато не приключат проучванията и се излезе с ясна позиция за неговата безопасност.

Около 70-80 пациенти на д-р Величков са имунизирани вече с AstraZeneca. Досега не е имало сериозни странични ефекти при тях, но противоречивите съобщения относно безвредността на ваксината и липсата на категорична позиция не му позволяват да продължи да имунизира с препарата, обясни той пред БНР. Преди ден Европейската агенция по лекарствата ЕМА излезе със заключение, че случаите на тромбози могат да се разглеждат като много рядка нежелана реакция от ваксината на AstraZeneca, но въпреки това ползите от нея продължават значително да надвишават рисковете. Поради това не се препоръчват ограничения в използването ѝ. Официалната българска позиция пък е, че ваксината ще се прилага с повишено внимание при жени под 60 години, а на такива с риск от тромбоза, няма да се поставя. Според д-р Величков обаче това явно не са достатъчно ясни указания за действие, защото той е проявил самоинициатива да спре имунизацията.

"И да не я спра ваксинацията, аз няма как да убедя хората, когато медийното пространство е пълно с тези съобщения, а ние ги убеждаваме, че е безвредна ваксината. Искам да видя как един лекар ще направи на майка си или баща си AstraZeneca който и да е тоя лекар. Нямал съм странични ефекти при ваксинирането с AstraZeneca, но това нищо не значи. Не мога да му кажа на пациента ще направиш тромбоза, внимавай да не направиш тромбоза. Какво значи това?", коментира Величков.

Според него Министерството на здравеопазването трябва да излезе с ясна позиция. "Трябва Министерството да каже: да правим AstraZeneca и ние да не носим отговорност, което няма как да стане, защото няма лекар без отговорност. Или да кажат: Тази тромбоза се профилактира с еди-какво си", заяви Величков. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?