Лични лекари оправдават таксите за извинителни бележки с фалшивите болни

Лични лекари оправдават таксите за извинителни бележки с фалшивите болни

Лични лекари са въвели такса за издаването на извинителни бележки за децата в отговор на увеличеното търсене на фалшиви документи за извиняването на отсъствията. Причината е, че при над определен брой неизвинени отсъствия от училище, надбавките на семейството се спират.

“Медицинската бележка за извиняване на отсъствия на детето от училище или детска градина се превърна в нещо, което решава проблеми, които не са свързани със здравето на децата, тоест отсъствия по всевъзможни причини. Детето отсъства поради проблем с родителя, детето не ходи на училище, защото прави нещо друго, детето трябва да получава, тоест неговите родители, детски, а без въпросните бележки, извиняващи отсъствията, това не може да се случи и така. Тоест това се превърна и в лекарство за решаване на много и социални проблеми”, коментира джипито д-р Силвия Стефанова в понеделник пред бТВ.

Затова Стефанова е обявила такса за такъв документ - 3 лева. “Ние решихме, че няма да участваме в процеса на решаване на социални проблеми с медицински документи, очевидно не съвсем с вярно съдържание”, заявява тя.

Практиката да се събират такси за издаването на извинителни бележки се приема и оправдава от съсловната лекарска организация - Българския лекарски съюз, под предлог, че издаването им не влиза в пакета дейности, плащан от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

“Няма как да бъдат санкционирани колегите, защото за всяка услуга, която един общопрактикуващ лекар предлага и не му се заплаща от здравната каса, би могъл да поиска съответната сума от този, който иска тази услуга, така че няма начин да бъде санкциониран”, заяви д- р Румен Алексов, председател на Районната колегия на общопрактикуващите лекари в Кюстендил.

Според юристи обаче издаването на извинителната бележка е естествен завършек на медицинския преглед, с който се констатира заболяването и тъй като прегледът е включен в пакета на НЗОК, то и издаването на самата бележка, също е включено и не следва да се заплаща. Така както не трябва да се плаща и за издаването на болничен лист при възрастните.

Освен това ако се издава извинителна бележка за дете, което не е болно, то това е издаване на документ с невярно съдържание и е наказуемо.

От касата пък препращат въпроса със събирането на такси за издаването на документи към Министерството на здравеопазването, където все още обаче нямат официална позиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?