Лични лекари получиха за първи път символични дози от РНК ваксините

Болница "Иван Рилски" разкрива имунизационен кабинет само за хора над 65 г.

Лични лекари получиха за първи път символични дози от РНК ваксините

Лични лекари се наредиха на опашка пред Столичната регионална здравна инспекция във вторник, за да получат символични количества от двете иРНК ваксини на Pfizer/BioNTech и Moderna. За първи път от този вид ваксини се разпределят към общопрактикуващите лекари, които досега работеха само с ваксината на AstraZeneca.

Първоначално заради по-трудната логистика и условия на съхранение иРНК ваксините беше планирано да се ползват само в големите ваксинационни пунктове в болниците, но с времето и практиката личните лекари също изразиха желание да се включат.

Според проучване на Сдружението на общопрактикуващите лекари от средата на март 65.8% от пациентите им предпочитат иРНК ваксини, а 78.9% от джипитаат са готови да ги поставят.

Засега обаче раздаваните на личните лекари РНК ваксини са в символични количества – по 2 флакона от Pfizer/BioNTech и 2 от Moderna, което представлява общо 32 дози. Ваксината на Pfizer съдържа по 6 дози във флакон, а тази на Moderna – по 10.

Общопрактикуващите лекари изразиха недоволство от малките количества и създадената организация за получаването им. Предишната вечер те са били уведомени по имейл, че могат да получат от трите вида ваксини в РЗИ, а днес се образува опашка. От третата ваксина – на AstraZeneca личните лекари получават колкото са заявили предварително.

Джипитата ще трябва да избират за кого от пациентската им листа да отидат РНК ваксините, като приоритет следва да са възрастните и хората и с хронични заболявания.

От РЗИ съобщиха, че през следващата седмица общопрактикуващите лекари отново ще получат РНК ваксини.  

През последното денонощие у нас са поставени общо 6 479 дози ваксини. Най-много са поставените дози от Pfizer/BioNTech - 3476, от AstraZeneca - 1963 и от Moderna - 1040. Общо в страната са поставени 510 049 дози, а с по 2 дози са обхванати вече 102 247 души.

Преди ден в страната пристигна нова пратка от 62 010 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, която бе посрещната лично от премиера Бойко Борисов, който заръча ударна имунизация през зелените коридори и личните лекари и се похвали, че е спазил обещанието си да осигури ваксини за хората.

Имунизационен кабинет за хора над 65 години

Същевременно във вторник университетската болница "Св. Иван Рилски" обяви, че разкрива имунизационен кабинет специално за възрастни хора над 65 години.

Той се намира в основната сграда на болницата и ще заработи от утре 7 април. Работното му време е от 10:00 до 16:00 часа.

За да няма струпване на хора е задължително предварителното записване на тел. 0885 94 73 50.

Утре кабинетът ще работи с ваксини на Oxford/AstraZeneca. Очакват се скоро и такива на Pfizer-BioNTech и Moderna.

Това е вторият кабинет за имунизация срещу Covid-19, който разкрива болница "Св. Иван Рилски". Първият работи в двора на болницата и предлага зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират с Oxford/AstraZeneca. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?