Личните данни на съдия Тодорова изтекли "случайно" в интернет

Личните данни на съдия Тодорова изтекли "случайно" в интернет

Личните данни на съдия Мирослава Тодорова и семейството ѝ са били публикувани в интернет случайно. Това твърди в своя позиция главният съдебен инспектор Теодора Точкова.

Декларацията на Тодорова бе публикувана на сайта на съдебния инспекторат, озаглавена "MIROSLAVA STEFANOVATODOROVA NE SE CHISTIIIIIII". Подобна бележка нямаше в нито една от останалите над 4 хил. магистратстки декларации. В резултат всички лични данни на Тодорова и семейството ѝ станаха публично достояние.

Съдия Тодорова е известна с критичното си отношение към управляващите от ГЕРБ. В първия мандат на Бойко Борисов тя бе атакувана от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, който я обвиняваше, че обслужва мафията.

Бележката "Не се чисти" не е инструкция към служителите, а е констатация, твърди в позицията си Точкова. Според нея декларацията на съдия Тодорова е била преглеждана от служител с икономическо образование, който не могъл да заличи данните и търсил помощ от системния администратор. Дали е получил помощ от съобщението не става ясно, но в крайна сметка декларацията е качена без заличени данни и със заглавие "Не се чисти".

Точкова твърди, че проблемът бил във файла, на който Тодорова е попълнила декларацията си – той не се отварял и не приемал редакции. Става дума за екселски файл.

Точкова отрича обаче да има тенденциозно отношение към съдийката.

"Такива файлове обикновено се отварят в "Защитен изглед“ или се отварят в режим "Маркиран като завършен“, което не позволява редактиране, а оттам и ръчното заличаване на данни. Когато експерт с икономическо образование срещне проблем с обработката на поверените му за работа файлове, той се обръща за помощ към системния администратор, който чрез допълнителни настройки в програмата изчиства съответните лични данни", се казва в съобщението на съдебния инспекторат. От него изобщо не става ясно опитал ли е системният администратор да изчисти данните и защо все пак документът е качен в този му вид.

Заради гафа с декларацията на Тодорова председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов поиска случаят да бъде обсъден от Висшия съдебен съвет. Останалите членове се възпротивиха, тъй като самата Точкова е в отпуска и не може да бъде поканена за изслушване. Затова бе решено главният инспектор да бъде изслушана на 30 юли.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Трябва ли България да спре Северна Македония за ЕС?