Личните лекари недоволни, че реформите ги заобикалят

Личните лекари недоволни, че реформите ги заобикалят

Повече пари за направления през следващата година и промени в организацията на работата им поискаха в сряда от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Джипитата са недоволни, че в огласените от екипа на здравния министър Петър Москов реформи те отсъстват.

“В България не се говори за общопрактикуващите лекари, а ако се говори, се казва, че всичко е наред, а това не е вярно“, заяви председателят на сдружението д-р Любомир Киров.

Той настоя за увеличение на парите за извънболничната помощ с 25-30 млн. лева всяка година и припомни, че Световната банка препоръчва до 2020 година в този сектор да отива 12% от бюджета за здравеопазване, а сега се отделят наполовина.

Киров напомни, че в момента личните лекари биват глобявани ако надвишат лимитите си за отпускане на направления.

От сдружението настояват още да се премахне ограничението личните лекари да работят само в първичната помощ, тъй като част от тях имат специалност по вътрешни болести и педиатрия и така може да се реши частично проблема с недостига на специалисти.

От сдружението предлагат и да се въведат допълнителни дейности, които едно джипи може да извършва, тъй като това би улеснило достъпа на пациентите до диагностика и лечение, от една страна, и би стимулирало лекарите да повишават квалификацията си, от друга.

Киров съобщи, че от началото на годината близо 40 общопрактикуващи лекари са напуснали страната. 67% от общопрактикуващите лекари у нас са на възраст над 50 години и едва 33 на сто са под тази възрастова граница.

Той прогнозира, че след пет години джипитата под 50 години ще бъдат 11%, а след десет – 2%. “Ще стигнем дотам, че пациентът като влезе в кабинета да трябва да лекува лекаря, а не лекарят пациента”, коментира Киров.

Действащите общопрактикуващи лекари у нас са 4495, като от тях по 600 са без никаква специалност.

От сдружението отправиха покана към здравния министър Петър Москов да задели три дни, за да обиколи страната и да види "другата България в малките населени места“.

Споделяне

Още от България