Личните лекари са получили ¼ от заявените дози ваксини за възрастни и болни

Ваксините в зелените коридори пак свършиха за часове

Личните лекари са получили средно ¼ и по-малко от заявените от тях количества ваксини срещу Covid-19, при положение че записаните в списъците им са предимно възрастни и хора с хронични заболявания. Не повече от половината от общо 4000 лични лекари в страната са успели да получат средно по 2-3 флакона (20–30 дози) ваксина. Всички джипита, които са получили ваксини, са се включили активно в процеса по имунизация, което го е ускорило и е довело до ръст в броя на ваксинираните в страната в рамките на 2-3 дни. Това отчита председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров в писмо до здравния министър Костадин Ангелов. С него Киров отговаря на писмо от здравния министър от петък, в което Ангелов се оплаква от постъпили в МЗ сигнали за отказ на лични лекари да ваксинират.

Киров обяснява в писмото си, че в условия на недостиг на ваксини за личните лекари са били имунизирани "макар и малка част, от заявилите се отпреди около 30 дни преобладаващо хора във висок риск на възраст над 65 години със средно 2 и повече придружаващи хронични заболявания".

"Всичко това се случи, въпреки че за всеки един от нас, получаването на неочаквано малко количество ваксини (някои не получиха) отне средно 2–3 часа от работния ден, а в някои случаи ангажира почивните дни", посочва Киров.


Доц. Любомир Киров, сн. БГНЕС

Сдружението на общопрактикуващите лекари одобрява старта на масовата ваксинация и Киров напомня, че самият той в медийни участия е настоявал, че е крайно време да се преразгледа "тактиката на фазите" и да се даде възможност за имунизация на всеки желаещ. Според него обаче това трябва да става в условията на равнопоставеност между личните лекари и разкритите имунизационни пунктове в болници, РЗИ и на други места, а това в момента не е така. Като пример Киров посочва, че за личните лекари са били предвидени около 31 000 дози ваксина.

"Това означава, че при среден брой на общопрактикуващите лекари– 4000, всеки от нас трябваше да получи по 7.75 дози, което е практически невъзможно, тъй като един флакон съдържа 10 (11 при много прецизна употреба) дози. По официално обявената информация от доставката, получена на 28 февруари – 52 000 дози, половината или 26 000 дози ще бъдат разпределени между общопрактикуващите лекари. Ако това е равномерно направено, означава по 6.5 дози на личен лекар. Ако бъдат разпределени по 20 дози, това означава само 1300 от 4000 лични лекари да получат ваксини, при 30 дози, само 866. За справка, това е само броят на общопрактикуващите лекари в София град, които са около 800 колеги", обяснява Киров.

Той дава пример, че ако всеки личен лекар отделя по 2 часа дневно за имунизация, а всички пунктове по 8 часа, то тогава 350 имунизационни пункта могат да бъдат приравнени на 1400 практики на джипита. "Следователно, равностойното разпределение на ваксините лични лекари:пунктове се очаква да бъде 3:1", казва Киров.

"За нас е неприемливо в условията на общ дефицит към момента да се премълчава възможността общопрактикуващите лекари да ваксинират всеки заявил желание, като за това се посочват само "пунктовете". Това създава впечатление за опит за приоритизиране и създаване на напрежение между двете структури. На последното личните лекари няма да се поддадат и ще бъдем, както винаги, коректни спрямо колегите си", заявява той.

Относно сигналите в МЗ за отказ на лични лекари да ваксинират, Киров коментира, че личните лекари са за и активно участват в масовата ваксинация доколкото им се дава възможност. "Личните лекари желаят и могат да ваксинират всеки, който желае да бъде ваксиниран, при условие че има осигурени ваксини", казва той.

"Възможно е да има и подобни случаи на отказ, но коректността изисква и настояваме да получим списък с броя и конкретните имена на тези колеги, за да проверим всеки един и потърсим решение на проблема, тъй като причините могат да са различни", посочва Киров.

Той обаче допълва, че нищожните количества ваксина, осигурена за личните лекари, която на практика ги изхвърля от процеса на ваксинация, начина на предоставянето и неясната логика на разпределение и др. също имат демотивиращ ефект.

"Изключително демотивиращо за колегите е да виждат как, докато чакат на опашка, се предоставят голям брой флакони за други места за ваксиниране, а след това на тях им се отказва поради изчерпване или се отпуска по 1 флакон. Това са реалностите. Считаме обаче, че е по-важно да бъдат подпомогнати мнозинството от личните лекари, които са готови и участват в процеса на масова ваксинация, отколкото да се акцентира на малцината, които създават някакъв проблем, който на фона на общата мобилизация на общопрактикуващите лекари, на пунктовете и мобилните екипи, едва ли ще компрометира процеса", посочва Киров.

Сдружението предлага приоритетно да бъдат доставяни ваксини за ваксинацията на подадените от джипитата списъци от хора. "Вместо да се губи време в чакане на опашка за ваксини, да се пусне в действие доставката на ваксини до практиките, каквато логистика бе обещана", призовава Киров и напомня, че такъв опит има от други ваксинационни програми.

Същевременно ваксините в разкритите зелени коридори в болниците в София продължават да се изчерпват за часове. Във вторник по обяд от болница "Иван Рилски" съобщиха, че зеленият коридор преустановява работа поради изчерпани количества. В понеделник същото се случи и във ВМА, където имунизацията трая само да обяд и спря поради свършили ваксини. Във вторник зеленият коридор продължи да работи в "Александровска" болница, но в края на деня ваксините и там свършиха и в сряда няма да има "зелен коридор". Имунизации обаче ще се правят в ДКЦ-тата на Софиямед. 

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов съобщи, че "зелените коридори" ще преустановят работа временно докато премине първата фаза от масовата ваксинация на секционните и районните избирателни комисии, която започва от днес. За имунизацията на изборната администрация са направени списъци, които се дават от РЗИ на големите болници с разкрити имунизационни пунктове. Идеята е максимално бързо, до 10 март, всички от избирателните комисии, които желаят, да бъдат ваксинирани с първа доза на "Pfizer", а след 21 дни да им бъде поставена и втората доза и реално до 4 април да бъдат покрити с 2 дози ваксини. Затова докато премине първата фаза на имунизация до около 15 март, зелените коридори нямало да работят. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?