Личните лекари са против минимално увеличения си бюджет

Личните лекари са против минимално увеличения си бюджет

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари се обяви против предвидените средства за първична извънболнична помощ в бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 година в размер на 200.2 млн. лв и настоява за увеличение с 25 млн. лева.

“Категорично изразяваме своето несъгласие с минималното увеличение на определения бюджет за извънболнична медицинска помощ като цяло и в частност символичното увеличение, което може да бъде определено като липсващо в бюджета за първична помощ“, заявяват от сдружението. Те посочват, че увеличението от 200 000 лева е 0.008 % или по 3.70 лв. месечно за всяка една практика за първичната помощ.

“Това решение е в коренно противоречие с определената приоритетна политика в Националната здравна стратегия 2020, насочена към изграждане и управление на справедлива, устойчива и ефективна здравна система, ориентирана към качество и резултати“, казват общопрактикуващите лекари.

Те дават пример, че ролята на общопрактикуващите лекари, профилактиката и превенцията на заболяванията са изведени като приоритети в редица документи.

Споделяне

Още по темата

Още от България