Личните лекари ще имат до 2000 пациента

Личните лекари ще имат до 2000 пациента

Всеки личен лекар да има не повече от 1500-2000 пациенти в листата си, това предвижда Националната здравна карта (НЗК), която бе представена пред журналисти от зам.-министъра на здравеопазването д-р Матей Матеев в понеделник.

Документът е разработен по заповед на премиера Сергей Станишев, като в изготвянето му са участвали експерти от Министерски съвет, Министерствата на финансите и здравеопазването, представители на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Очаква се НЗК, която посочва как да бъдат преструктурирани лечебните заведения в зависимост от потребностите на населението в шестте икономически региона на страната и съгласно показателите на ЕС в областта на здравеопазването, да бъде одобрена от правителството до края на януари 2007 година. Вероятно тя обаче ще влезе в сила най-рано през 2008 година.

От здравното ведомство настояват НЗК да има задължителен характер, а не както се предвиждаше досега – само препоръчителен.

По думите на Матеев пациентските листи на джипитата трябва да имат горна граница, тъй като те не могат сами да поемат лечението на повече от 2000 души. Личните лекари ще записват пациенти над тази бройка, само ако си наемат подизпълнители или обединят практиката с друго джипи, уточни Матеев.

В момента средно на общопрактикуващ лекар се падат по близо 1500 пациенти. В зависимост от броя на населението по места ще се определя и максималният брой на личните лекари, с които НЗОК ще сключва договор, е предложението на работната група, изготвила НЗК.

На практика това ще доведе до намаляване броя на джипитата, с които касата ще работи, тъй като в момента те са 5232, а според НЗК трябва да са около 4900 души.

Същото важи и за специалистите, които от 10 000 трябва да станат около 5 000 души.

В 14 области няма достатъчно лични лекари

Въпреки че се увеличава броят на личните лекари, в малките населени места в14 области има недостиг на джипита, защото те са неравномерно по региони и  са съсредоточени предимно в градовете, коментира здравният министър Радослав Гайдарски.

Целта на НЗК е да преразпредели медицинския персонал и лечебни заведения така, че всеки гражданин да има равен достъп до здравеопазване, независимо от това къде живее, допълни той.

Според проекта така на един личен лекар ще се пада по един специалист, а не както в момента – по двама. Според Матеев по този начин ще отпадне и проблемът с недостига на направления за преглед при специалист.

Предвижда се проектът да съдържа и максималния брой на болниците, с които касата ще работи. Това обаче не се отнася до частните лечебни заведения, които не са включени в проекта.

Матеев подчерта, че частните болници няма да бъдат изолирани, а ще се състезават наравно с общинските и държавните. Ще се обявява обществена поръчка и който предложи по-добри условия и цена, както и по-качествени услуги, той ще работи, каза още той.

На един лекар се пада по една медсестра

Гайдарски отбеляза, че в скоро време медицинските сестри у нас ще бъдат по-малко от лекарите. Сега на всеки лекар се пада по една сестра, което е доста по-малко в сравнение с практиката в ЕС. Там на един лекар има три медицински сестри.

Според здравния министър това е много тревожен факт. По думите му липсата на медицински сестри не дължи не само на ниските заплати в сектора, но и на факта, че много от сестринските колежи са закрити.

НЗК предвижда и преструктуриране на болниците. От такива за активно лечение, някои от тях ще станат в болници за рехабилитация или хосписи, където пациентите могат да бъдат долекувани за по-продължителен период.

Целта на здравното министерство ще бъде на всеки 1000 жители да има осигурени 4,3 легла за активно лечение и 1,2 за долекуване.

Матеев даде пример с човек, който се е счупил крака. Той може да лежи в болница до 7 дни, но цялостното лечение, което включва физиотерапия и грижи за болния, трае около три месеца. Той бе категоричен, че лечебни заведения няма да бъдат закривани, а само преструктурирани.

Към края на 2005 г. у нас има само 59 хосписа, затова от здравното министерство ще се стремят увеличат техния брой.

НЗК предвижда общинските многопрофилни болници вече да разполагат минимум по 50 легла и поне четири отделения. Идеята е във всеки един от районите да има и високотехнологична болница, до която всеки пациент да стига най-много за час.

Очаква се пневмо-фтизиатричните (за белодробни лечения) , кожни и венерически диспансери да станат отделения към многопрофилните или специализирани болници. Онкодиспансерите ще се превърнат в специализирани болници за лечение ракови заболявания, а психодиспансерите ще се деинституционалират.

Споделяне

Още от България