Личните лекари ще издават направление за PCR при поне пет симптома

Личните лекари ще издават направление за PCR при поне пет симптома

Личните лекари да издават направление за PCR тест при наличие на поне пет симптома на коронавирус у пациента. Това предлага НЗОК в проект на анекс към рамковия договор, изпратен до Българския лекарски съюз. 

Джипитата ще издават направление за тест, ако пациентът има поне пет от симптомите, които да са се появили наскоро - температура; кашлица - предимно суха; силна отпадналост; загуба на вкус и/или обоняние; затруднено дишане или недостиг на въздух; миалгия (мускулна болка); кислородно насищане по-малко от 92% (или по-малко от 88% за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест - ХОББ).

"Когато в края на август предлагахме да се назначава PCR по критерии, идеята беше те да са четири, като изрично беше отбелязано, че това подлежи на обсъждане, тъй като ситуацията се променя", заявид-р Любомир Киров,председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари пред Нова телевизия.

Той посочи, че вече има т.нар. бързи, антигенни тестове,които имат до 90 процента точност, като PCR тестовете. Те са по-евтини, не изискват специално оборудване. Така че трябва да се преосмислят тези критерии и да са два или най-много три, смята д-р Киров.

"Препоръчваме в новите условия да се използват антигенни тестове, а PCR теста да се използва, когато антигенният тест е отрицателен, но пациентът продължава да има оплаквания или се влошава", допълни д-р Киров.

"Мисля, че тези критерии е бъдат променени и разумът ще надделее. Целта е хората, които са инфектирани, да бъдат изолирани и да си останат вкъщи максимално късно. Има разлика да получиш резултат след 20 минути, а не след две денонощия. Каква е целта на НЗОК с увеличаването на броя на критериите не мога да кажа, но ако това е пестене на пари… може по-късно това да ни излезе скъпо", посочи лекарят.

По-късно здравният министър Костадин Ангелов обясни, че през октомври в писмо до МЗ личните лекари са предложили два варианта за назначаване на тестовете и той е подкрепил този, който самите джипита са предпочели.

Първият вариант е бил направление да се дава на всички пациенти с поне едно от следните оплаквания: кашлица, треска, затруднено дишане, внезапна загуба на обоняние, вкус или по диагностични образни критерии.

Вариант, който тогава джипитата са посочили като по-удачен е бил тест да се прави на пациент с поне 4 от изброените критерии: новопоявила се температура, новопоявила се кашлица, новопоявила се силна отпадналост, новопоявила се загуба на вкус или обоняние, новопоявило се затруднено дишане или недостиг на въздух, миалгия, кислородно насищане под 92% или под 88%, ако пациентът е с ХОББ. Или при пациент с рентгенографски данни за пневмония.

Ангелов е казал да се напри "копи пейст" на предпочетения от личните лакир вариант, но в крайното предложение на НЗОК е залегнало изискването за наличие на поне 5 от изброените симптоми вместо на 4.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус