Личните лекари спират работа в цялата страна

Личните лекари спират работа в цялата страна

Общопрактикуващите лекари от цялата страна започват ефективен протест от понеделник, като спират да приемат пациенти, независимо дали още същия ден ще получат дължимите им суми от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), съобщи в неделя председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров.

Стачката ще обхваща постепенно лекарите в отделните райони, докато стане общонационална. В понеделник работа ще спрат джипитата в Кюстендил, Дупница и Разград. Във вторник ще се включат личните лекари от София, Шумен и други области на страната.

В понеделник предстои среща между министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов. Според д-р Киров очакванията са на тази среща да се реши да бъдат преведени ако не всички, то поне част от парите, които се дължат, за да се потуши напрежението сред лекарите.

Той смята, че това не е решение на проблема, защото се задава нов хаос в прегледите и пациентите може да бъдат лишени от много важни изследвания, ако се одобрят промените в Наредбата за профилактичните прегледи, предложени от НЗОК на здравното министерство.

Личните лекари не са съгласни и с промяна, която принуждава управителите на фирми да се осигуряват върху 840 лв. "Никой не се замисли, че всички лекари, както и общопрактикуващите, са управители на фирми, защото нас така ни принудиха да се регистрираме преди десет години. Много от личните лекари нямат такъв чист доход, на който да се осигуряват”, каза д-р Киров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?