Личните лекари все още не са получили обещаните 1000 лв. за ноември

Нямат и обратна връзка с лабораториите за резултата от PCR теста на пациентите си

Доктор Николай Брънзалов

Личните лекари все още не са получили допълнителните 1000 лв. предвидени за медици на първа линия в борба с коронавирусаза ноеври. Това съобщи д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз пред бТВ.

"Те даже не фигурират в допълнителните фактури, които трябваше бързо да отчетем към касата. Те не съществуват в тези фактури и ние си получаваме сумите без тях", обясни той.

"Това са суми, които трябва да се получат от общопрактикуващите лекари още от 1 ноември. Има заделени суми само за ноември и декември, от 1 януари какво ще правим", попита д-р Брънзалов. 

Няма ги и сумите, които трябва да получим за противогрипните ваксини, които сме сложили, както и разликата в таксите на пенсионерите, обясни още той. 

"Отговорът на зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева беше, че ще има заседание на надзорния съвет на касата, където тези неща евентуално ще бъдат решени, но не е ясно кога ще бъдат получени сумите", каза д-р Брънзалов.

По-късно здравният миннистър Костадин Ангелов каза, че проблемът е възникнал заради очаквания трансфер от държавата в бюджета на НЗОК, но проблемът ще бъде решен още днес. Преди ден правителството гласува необходимия трансфер от 61 млн. лева за покриване дефицита на НЗОК за тази година.

Брънзалов посочи, че в бюджета за догодина има заделени 600 млн. лв., т. нар. "буфер", за борба с епидемията и личните лекари ще се опитат да постигнат по-добри условия за труд.  

"До момента нашата система се справя с бюджета на НЗОК, който е гласуван в края на 2019 г. за неепидемична обстановка, в системата не са влизали свежи пари", каза д-р Брънзалов.

Той съобщи, че Управителният съвет на БЛС е написал отворено писмо до премиера Бойко Борисов за среща, на която да се изяснят тези процеси.

"Не бих казал, че задачата за електронните направления е изпълнена на 100%. В частта издаване почти няма трудности, но за съжаление обратната връзка все още не е осъществена от лабораториите – ние автоматично да получаваме резултати, дано до края на годината да стане факт",  отбеляза д-р Брънзалов.

Личните лекари, които желаят, ще бъдат ваксинирани по най-бързия начин, посочи още той.

По този повод здравният министър Костадин Ангелов съобщи по-късно, че за първите 10 дни на декември повече от 1600 общопрактикуващи лекари в страната са присъединили софтуера си към платформата за издаване на електронни направления за PCR тест. За този период те са издали над 10 000 талона за PCR изследване.

НЗОК от своя страна съобщи, че е създала организация със своите структури по РЗОК, след приключване на окончателните обработки от информационната система на НЗОК по месечните отчети за дейността на изпълнителите на медицински и дентални дейности за периода 01.11.2020 г. - 30.11.2020 г., всички 28 РЗОК в страната да заявят необходимите средства в срок до 9:30 часа на 14.12.2020 г., като в размера на заявените средства по РЗОК се включват и сумите от 1000 лева за личните лекари и 30 000 лева за поликлиниките с Covid-кабинети.

"След потвърждаване на средствата от НЗОК, РЗОК ще извърши парични преводи по сметките на изпълнителите на медицинска и дентална помощ по сключените им договори с НЗОК.

НЗОК работи в спешен порядък при изпълнение на всички нормативни изисквания за изплащане на отчетените от договорните парньори суми, както и допълнително определените суми в размер на 1 000 лв. за личните лекари и 30 000 лв. за ДКЦ", обясниха от НЗОК.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?