Отговорът на Станишев:

"Личните предпочитания на Борисов нямат значение, ако сме правова държава"

Сергей Станишев, БГНЕС

Парите за АЕЦ "Белене" не се дават от пенсионерите и българските граждани, защото не са от бюджета. От цялата сделка те само ще спечелят - по-евтин ток. Това се посочва в изявление до медиите на лидера на БСП Сергей Станишев по повод на коментара на премиера Борисов за искания от левицата референдум за АЕЦ "Белене".

 

Нито провеждането на референдума, нито датата му са в правомощията на премиера Бойко Борисов. Личните му предпочитания нямат значение, ако България все още е правова държава, заявява още Станишев.

 

"С интерес научих за "подкрепата" на Бойко Борисов към референдума за АЕЦ "Белене". Жалко, че осъзна колко е важно това за демокрацията в държавата, едва след като над 770 хиляди българи му го подсказаха", отбелязва Сергей Станишев и добавя, че от три години се чуди на какво се дължат безкрайните завои в позицията на Борисов за "Белене".

 

Лидерът на БСП посочва, че от самото начало изграждането на втората българска атомна електроцентрала е корпоративен проект за НЕК. От 2008 г. има подписано споразумение между НЕК и "Атомстройекспорт", което се изпълнява и досега. Това не е договор между правителства, а корпорации, отбелязва Сергей Станишев.

 

Той добавя, че с международен конкурс е бил избран чуждестранен инвеститор, който е поел ангажимент да осигури сумата за 49 процента от българската АЕЦ. "И то не кой да е, а гигантският германски енергиен концерн RWE. За жалост, инвеститорът беше изгонен от правителството на ГЕРБ в края на 2009 г. Всички положени усиля бяха провалени от нерешителността на настоящия премиер", отбелязва Сергей Станишев.

 

Относно споразумението той посочва, че има подписан договор на стойност 3.997 млрд. евро още от януари 2008 година, като това е стойността на централата - проектиране и изграждане на два блока.

 

"От тук нататък всеки може да си прави каквито иска сметки и да добавя каквито иска суми, както прави този кабинет. Така и никой не видя тези проучвания на HSBC за някакви митични 22 млрд. лева", пише в изявлението.

Споделяне

Още от България