Личният живот на Путин е държавна тайна

Съпругата му Людмила рядко се появява на обществени места, двете му дъщери са невидими: бившият агент на КГБ Владимир Путин превърна личния си живот в държавна тайна, а един вестник беше закрит за един ден заради статия за предполагаемата му връзка със спортистка. Това посочва Франс прес в статия за руския премиер и кандидат за президент Владимир Путин, цитиран от БТА.

 

През април 2008 г. вестник "Московский корреспондент" бе закрит за един ден само няколко дни след като писа за възможността Владимир Путин да се разведе и да се ожени повторно за гимнастичката Алина Кабаева - олимпийска шампионка, която е два пъти по-млада от него.

 

Тогава Путин отрече слуховете и отправи предупреждение към тези, които "се бъркат в живота на другите със сополивия си нос и еротичните си фантазии".

 

Оттогава г-жа Путина почти не се е появявала на публични места. Тя не гласува заедно със съпруга си на парламентарните избори през декември, а той отново бе сам на коледната литургия през януари, за разлика от президента Дмитрий Медведев, който бе придружен от съпругата си.


Не се знае нищо за двете дъщери на премиера, който възнамерява да се завърне в Кремъл за трети мандат след президентските избори на 4 март. Последните снимки на 26-годишната Мария и 25-годишната Катерина са от времето, когато са били деца.

 

Запитан за тази ситуация, говорителят на Путин Дмитрий Песков обясни през октомври, че трябва "да се уважи личния избор" на премиера. "Той е главата на семейството и взема решенията, които смята за нужни", каза Песков.

 

"Путин изобщо не иска да говори за това и ръководителите на всички важни медии бяха съответно уведомени. Никой журналист не смее да зачекне тази деликатна тема", заяви бившият съветник на Владимир Путин, Глеб Павловски.

 

"Преди десет години той не показваше дъщерите си от съображения за сигурност, но тогава се знаеше повече за тях. Днес той има нова представа за личността си - сам човек, женен за държавата", добави той.

 

Темата табу бе повдигната по време на голям опозиционен митинг против Путин в Москва през февруари от музикалния критик Артемий Троицки, който заяви пред десетки хиляди протестиращи, че страната трябва да бъде информирана за семейството на лидера си.

 

"Вече девет години дъщерите му следват в университета в Санкт Петербург, но никой не ги е виждал там. Съпругата на кандидата (за президент) се появява толкова рядко на публични места, че според слуховете се намира в манастир. Към това се прибавят клюките за интимни приятелки и тайни деца", писа той в блога си, в който осъди "Кремълската Синя брада".

 

"Няма да видите нищо подобно в Северна Корея, нито в Централна Африка", смята Троицки.

 

С необичайна дързост малкият театър "Театр.doc" в Москва постави три седмици преди президентските избори сатирична пиеса, озаглавена "БерлусПутин", в която Алина Кабаева присъства в еротичните фантазии на главния герой, а съпругата му е пратена в манастирска килия.

 

Според социоложката Олга Крищановская, която е специалист по руските елити, въпросът за прозрачността на личния живот на руския лидер може да притеснява само "прозападно настроените, които са под 10 процента от населението".

 

"Като цяло обществото е много консервативно, с патриархално отношение към жената. Мъжът има специална роля и не трябва да дели властта със съпругата си", подчертава тя.

 

Афишираното присъствие на Раиса, съпругата на Михаил Горбачов, който не криеше любовта си към своята елегантна и образована жена, беше изключение в историята на страната и дразнеше немалко руснаци, припомня тя.

 

За разлика от САЩ, където лъжата за сексуалните му отношения със стажантка за малко не коства поста на президента Бил Клинтън, "руската общественост не иска да знае истината", подчертава Крищановская.

 

"В същото време хората охотно приемат слуховете за Путин като донжуан с млади и красиви метреси и деца", отбелязва тя.

Споделяне

Още от Свят