"Лидер", "Атака", ДПС и НДСВ най-много купували гласове

Най-много досъдебни производства за купуване на гласове има в полза на "Лидер" и "Атака", следвани от ДПС и НДСВ. Това съобщи във вторник прокурор Емилия Пенева, която координираше щаба на ДАНС, МВР и прокуратурата срещу изборната търговия.

Четирите партии са следвани от Българска нова демокрация и РЗС. Данните за досъдебните производства са общи за изборите за европарламент и за национален парламент.

Пенева уточни, че в прокуратурата са получени общо 189 сигнала за купуване на гласове за абсолютно всички политически партии. Изключение правела Синята коалиция, за която има само няколко отделни случая.

За двата вота са образувани общо 68 досъдебни производства, като две трети от тях са срещу известен извършител. Разследващите са установили пет организирани престъпни групи, които са се занимавали с купуване на гласове в София, Плевен, Хасково, Сливен и Левски. Проверяват се още 8 случая за организирано купуване на гласове.

От прокуратурата добавиха, че се разпитват областни партийни лидери. Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов пък лично е подал сигнал за пазаруване на избиратели и е сътрудничил на разследващите.

Средно между 50 и 60 лева се е търгувал един глас в страната, а според градският прокурор Николай Кокинов цената се е вдигнала заради "инфлацията".

Обвинителите се обявиха и за промени в законодателството, за да се ограничат изборните манипулации. Те обаче отказаха да дават акъл на депутатите, къде точно да пипнат законите.

Преди ден по обвинение за купуване на гласове и търговия с влияние бе задържан зам.-министърът на извънредните ситуации Александър Филипов. Освен него за изборна търговия в ареста и ромският бос от варненско Бако Стоянов. Кокинов не изключи възможността обвиняемите по този случай да се увеличат. Очевидно е, че някой е поръчал на Филипов купуването на гласове, допълни още Кокинов.

Средствата за купуване на гласове са идвали чрез министерството и от друго място, добави Кокинов без да уточнява повече подробности. Още по време на ареста обаче изтече информация, че Филипов и Стоянов са паразували избиратели, които да подкрепят мажоритарната кандидатура в Сливен на военния министър от НДСВ Николай Цонев.

Последният упорито отрича подобно нещо и дори заяви, че купуването и продаването на гласове е престъпление.

Разследващите обаче твърдят, че купуването на гласове ще се бъде най-малкият проблем на Александър Филипов. Преди ден Кокинов заяви, че заместникът на Етем е търгувал с влияние като е уреждал търгове и обществени поръчки, от които са се облагодетелствали определени фирми, но не само в министерството на на извънредните ситуации. Кокинов обаче не пожела да уточни за кои други ведомства става въпрос.

Източници от прокуратурата споделиха, че едно от другите министерства, в което заключеният зам.-министър е упражнявал влияние, е именно това на Николай Цонев.

Ден след победата на парламентарните избори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще потърси сметка за пасивността на МВР във връзка с купуването на гласове. Според него не може медиите да разкриват такива схеми за 30 минути, а министър Михаил Миков да не знае какво се е случило.

Споделяне

Още по темата

Още от България