Лидер на Ал Каида се е предал на саудитските власти

Издирван лидер на Ал Каида в Саудитска Арабия се е предал на властите, възползвайки се от предложението за амнистия на крал Фахд, предаде АФП, като се позова на вътрешното министерство на кралството.

Саудитското вътрешно министерство изрази разочарование, че само трима ислямски екстремисти са се предали в рамките на амнистията, обявена на 23 юни.

Независимо от това стотици хора са били вкарани в ареста, някои вече са съдени и обвинени.

При серия от терористични атаки през май 2003 г. в Саудитска Арабия загинаха около 90 души.

Издирваният от властите Халед ал-Харби, който е съюзник на Абу Сюлейман ал-Маки, се е предал в саудитското посолство в Иран във вторник, съобщи вътрешното министерство. Той бе показан на телевизионни репортажи да слиза от самолета на саудитска земя, седнал на инвалидна количка.

Според саудитски източници от силите за сигурност, цитирани от Ройтерс, Халед ал-Харби е мъжът, видян да разговаря с Осама бин Ладен на видеозапис, в който двамата хвалят терористичните удари срещу САЩ от 11 септември 2001 г.

Отговорността за вълната от насилие в Саудитска Арабия бе поета от военизирани групировки, които оказват подкрепа на Ал Каида и които атакуват правителствени обекти, петролни фирми или резидентски комплекси.

Саудитското министерство не уточнява точно колко заподозрени са арестувани, но посочи, че те са "стотици".
Властите обаче са очаквали "много повече, или всички екстремисти", да се предадат.

Смята се, при безпрецедентните операции на саудитските власти срещу Ал Каида, от май миналата година досега са заловени над 600 души.

Признава се също, че саудитски бунтовници може би са инфилтрирани в Ирак - нещо, което преди Рияд енергично отричаше, предаде Би Би Си.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?