Лидер на албанците от Южна Сърбия арестуван от КейФор

Силите на НАТО в Косово /КейФОР/ арестуваха бившия командир на саморазпусналата се Армия за освобождение на Прешево, Буяновац и Медведжа /АОПБМ/ Шефкет Муслиу, съобщи късно снощи сръбската агенция Бета, цитирана от Ройтерс.

АОПБМ, която действаше в долината Прешево, Южна Сърбия, се саморазпусна през май 2001 г. след 16 месеца стълкновения със сръбските сили.

В официално изявление на КейФор се казва, че в Косово е бил задържан мъж, който с действията си "представлява заплаха за безопасността и сигурността". НАТО не е потвърдило засега, че арестуваният е именно Шефкет Муслиу.

Муслиу е задържан в Косово вчера, след като Интерпол издаде международна заповед за арестуването му въз основа на искане за арест на Секретариата на вътрешните работи в Буяновац, Южна Сърбия. Сръбските власти искат той да бъде съден в местен съд, отбелязва Бета.

По искане на сръбските власти Интерпол издаде международни заповеди за арест на четирима членове на албанската терористична организация Албанска национална армия /АНА/, сред които е Муслиу, потвърди снощи за ТАНЮГ Владимир Божович, шеф на отдела за правосъдие и човешки права на Координационния център за Косово.

Божович съобщи, че полицията на мисията на ООН в Косово и КейФОР са арестували в Косово и Бесим Тахири също член на АНА и бивш член на АОПБМ.

В заповедта за арест, издадена от сръбските власти в края на февруари, освен имената на Муслиу и Тахири, е и това на Лирим Якупи /24 г./. Всички те са обвинени за серия от нападения, изнудване и екстремизъм.

Въз основа на тези заповеди на 21 април в България бе задържан още един от терористите на АНА, каза още Божович, без да посочва името на задържания.

На 22 април българските власти съобщиха, че 33-годишния Вадзид Амети е задържан предишната вечер, когато се е опитал да влезе в България от Македония. Арестът е станал по международна заповед за задържане. Българското МВР оповести, че Амети се издирва за производство и търговия с наркотици.

АНА бе включена в списъка на терористичните организации на 17 април, след като седмица по-рано минира ж.п. мост в Северно Косово. При акцията загинаха двама нейни членове.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: