Лидер на чеченските сепаратисти арестуван в Полша

Лидер на чеченските сепаратисти арестуван в Полша
Лидерът на чеченските сепаратисти Ахмед Закаев бе арестуван в Полша, където трябваше да да вземе участие в Световния чеченски конгрес, съобщи ББС. Преди това той бе предупреден от полските власти, че ако пристигне в страната, ще бъде задържан заради отправеното от Русия искане до Интерпол.

По информация на полските медии Закаев е бил арестуван докато е пътувал към офисите на полската прокуратура във Варшава. Той е искал да попита прокурорите защо е издирван. Закаев, който се титулува ръководител на правителството на непризнатата Чеченска република Ичкерия, е търсен от руските власти по подозрения за терористична дейност.

Преди да отпътува за Варшава и да поиска среща с прокуратурата, чеченският лидер заяви, че е получил своята виза за Полша, за да присъства на двудневния чеченски конгрес в град Пултуск на около 60 км от Варшава.

Руската прокуратурата съобщи в петък, че ще отправи искане до полските правоохранителни органи за екстрадиция на Ахмед Закаев. В момента материалите за престъпната дейност на Закаев се превеждат на полски език, съобщи агенция Интерфакс.

В Русия на Закаев задочно са предявени обвинения за организиране на незаконни въоръжени групи, за въоръжен метеж, посегателство срещу живота на сътрудници на правоохранителните органи и екстремизъм. Москва е поискала международното му издирване от 2001 г.

През 2002 г. Закаев бе задържан в Дания, но след това освободен, тъй като датските власти не намериха основания за екстрадирането му. От 2003 г. той живее в Лондон, след като Великобритания му предостави политическо убежище.

Закаев бе говорител на чеченския сепаратистки президент Аслан Масхадов, който бе убит от руската армия през 2005 година.

Коментирайки задържането на Закаев, полският президент Доналд Туск отбеляза, че страната му не се стреми към изостряне на отношенията с Русия. В същото време, както съобщава Полското радио, Туск подчерта, че в сегашната ситуация полските власти ще вземат "автономно решение", отчитайки националните интереси.

"В този случай, както и в другите, ще вземаме своите решения с оглед на полските интереси и нашия усет за почтеност и справедливост, а не в отговор на нечии очаквания", каза той.Туск отбеляза, че националното и международното законодателство предвиждат решението за екстрадиране на Закаев да бъде взето от съда. "Аз не мога да си представя Закаев да бъде екстрадиран в Русия. Ако полският съд все пак разреши екстрадиция, след това се изисква и одобрението на правосъдния министър", обясни Туск.

Преди ден полският премиер заяви пред журналисти в Брюксел, че "екстрадицията като процес не означава екстрадиция като факт". "Русия не може да разчита, че Полша ще вземе решение, което да я задоволи", изтъкна той.

От полската полиция заявиха, че след като едно лице е пуснато за издирване през Интерпол, няма как да се избегне неговото задържане. Закаев служи като представител на чеченското правителство в изгнание в Западна Европа от 2000 година. Полша бе сред най-големите критици на Русия за действията ѝ в Чечения, но отношенията между двете държави се затоплиха след самолетната катастрофа край Катин.

Позицията на Закаев като лидер на чеченските сепаратисти също е поставена под въпрос. По-рано тази година той призова за започване на преговори с Русия. Заради тази му позиция той бе признат за изменник и осъден на смърт от самопровъзгласилия се за емир на "Кавказкото емирство" чеченец Доку Умаров.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?