Лидер на Хамас поиска от мюсюлманите оръжие за борба с Израел

Един от политическите лидери на Хамас - Халед Машал, чието постоянно местожителство е Сирия, призова мюсюлманите от целия свят да осигурят на палестинците оръжие, бойци и пари, за да могат те да продължат “свещената война”.

“Кажете им (на палестинците), да продължават джихада и да оказват съпротива, кажете, че ще им дадете оръжие и хора”, предава АФП обръщението на Машал към участниците в конференцията на ислямското духовенство в Доха, Катар.

“Не трябва да се срамувате от това (от носенето на оръжие), защото не е престъпление, както някои се опитват да ни накарат да повярваме”, каза политическият лидер на движението във встъпителната си реч на конференцията.

“Право на палестинския народ е... да получава оръжие отвсякъде. Кажете им, че те и за напред ще отказват (да отстъпват) и че вие ще им помогнете с пари...Събирането на средства и предаването им на тяхна територия е (ваш) дълг”, отбеляза Машал.

Очаква се ислямските теолози (улеми), които са се събрали на конференцията, да издадат религиозен указ (фетва), предписващ на мюсюлманите да оказват помощ на палестинското правителство, оглавявано от Хамас.

Междувременно израелският вестник Аарец съобщава, че властите в Йордания са обявили в сряда арестуването на над 20 активисти на Хамас на своя територия. Те са заподозрени в контрабанда на оръжие с цел извършване на терористични атаки в Йордания.

Арестът беше предшестван от откриването на 18 април на територията на Йордания оръжеен тайник, в който бяха намерени произведени в Иран ракетни установки тип “Катюша” и противотанкови ракети. Предполага се, че са попаднали в Йордания от Сирия.

Йорданското правителство смята, че не е намерено цялото доставено от контрабанда оръжие и не са задържани всички участници в заговора, насочен срещу членовете на военното командване и държавните чиновници.

Представители на Хамас, както и сирийското правителство, което предоставя убежище на политическото ръководство на тази организация, отричат обвиненията на йорданските власти.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?