“Лидер” на канал за амфетамин съмнително се оказа “свидетел”

“Лидер” на канал за амфетамин съмнително се оказа “свидетел”

Един от последните добре огласени успехи на МВР в борбата с наркоканалите бе последван от загадъчни развития около основна фигура в скандала. Без никакви публични обяснения и тихомълком синът на член на т.нар кръг “Банкя” бе “понижен” от “лидер на канал за амфетамин” в обикновен “свидетел”.  

По време на суматохата в края на ноември, когато няколко бомби избухнаха в София и Враца, гръмна новината за отвличането на Михаил Краус, главният секретар на МВР Илия Илиев подаваше оставка, а вътрешният министър се подвизаваше в Монако по линия на мотокроса, от Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) информира, че е заловен редови полицай, превозващ около 100 килограма амфетамин.

На 27 ноември пресслужбата на МВР съобщи: "В района на КПП "Черната котка" в посока към София, до бензиностанция "Петрол", е спрян за проверка лек автомобил "Тойота", шофиран от Т. Д. (30 г.), който не е собственик на колата. Водачът се легитимирал с карта на служител на МВР. В багажника на автомобила са намерени сак, раница и два найлонови чувала с над 80 кг бяло прахообразно вещество със специфична миризма, реагирало при полевия наркотест на амфетамин. Около час по-късно, в района на столичния хотел "Плиска", служителите на реда задържали и безработния С. С. (35 г.), до момента непознат на органите на МВР, за когото категорично е установено, че е съпричастен към случая”.

”След задържането на двамата за 24 часа е предприето претърсване на обитавани или ползвани от тях жилища в София, Пловдив и Батак, откъдето са иззети веществени доказателства, сред които и различни приспособления за смесване на амфетамин субстанцията. От събраните досега данни е изяснено, че количеството е натоварено от дома на втория задържан в Батак - С. С. Той е родом от града, сега с адрес в София, и е един от лидерите на организирана престъпна група, занимаваща се с производството на синтетични наркотици от групата на амфетамините. Наркотикът е бил предназначен за транспортиране към столицата, откъдето евентуално да поеме към Турция и там да бъде таблетиран”, гласи съобщението от сайта на МВР.

На нарочна пресконференция по случая зам.-шефът на ГДБОП Калин Михов и  Станимир Флоров от отдел “Наркотици” в дирекцията също заявиха, че освен съпричастен към случая, С.С е и организатор на канала.

Откритата субстанция е сериозна като количество и качество, заяви тогава Флоров и допълни, че от намереното количество с допълнителни примеси може да се произведат 16 млн. таблетки на стойност 320 хил. долара на българския пазар, а на пазара на дребно в арабския свят цената скача на 320 млн. долара. Каналът е следен дълго от българските антимафиоти и акцията е предприета точно при предстоящо транспортиране на споменатото количество, похвалиха се от ГДБОП. 

След пресконференцията обаче събитията протекоха по доста странен начин. В съда за определяне на мярка за неотклонение бе отведен само полицаят-муле Тодор Джурков.  Пред Софийския градски съд за С.С. не стана дума. Когато потвърждаваше задържането на Друрков на втора инстанция, апелативният съд се позова на “свидетелските показания на Стоян Стойчев”, т.е. на (С.С).

Меdiapool научи, че Стоян Стойчев е син Ангел Стойчев, началник на РПУ-Кремиковци преди 1989 г. (тогава шофьор му е бил Румен Гайтански –Вълка), и член на кръга “Банкя”, по-популярен като кръга “Монтерей” на името на емблематичното заведение в столичния кв. “Изток”. Там се провеждат сбирки на хора от  т.нар. “генералско движение в БСП” -  бивши представители на ДС, за които се твърди, че къде повече, къде по-малко дърпат конците на политическите и икономическите процеси в страната.

За членове на кръга са представяни някогашният външен министър Виктор Вълков,Чавдар Чернев, бивш началник на Софийска градско управление на МВР, Димо Кръстинов – търговец, ексминистърът на външната търговия Христо Христов и бившият шеф на политическата полиция на ДС Димитър Иванов.

Ресторант “Монтерей” е в близост до блока, където живее о.р. ген. от Първо главно управление на ДС и бивш зам. вътрешен министър Любен Гоцев, който е представян за лидер на кръга и “кръстник” на новия български капитал. Срещу входа на заведението е домът на доскорошния шеф на Генерална дирекция “Полиция” Валентин Петров, който е новият главен секретар на МВР. Той също е забелязван в “Монтерей”. Там се отбива и министърът на вътрешните работи Румен Петков.   

Информация на Mediapool сочи, че фактически съдържател на ресторанта е именно Ангел Стойчев, макар документално собствениците са други.

Дъщерята на Ангел Стойчев - Невена е живяла на семейни начала с Филип Найденов – Малкия Фатик до показния му разстрел през лятото на 2003 г. Филип Найденов е син на оръжейния търговец от жвково време Исмет Шабан. Фамилията Шабан ръководеше каптагоновите канали на ДС за Близкия Изток.

След разстрела на Филип Найденов, Невена започва да живее на семейни начала с експулсирания от страната сърбин Будимир Куйович, който бе тартор на разбита група за производство на синтетични наркотици в Пернишко. През 2002 г. бе разкрита лабораторията в село Люлин. Антимафиотите иззеха 47 кг готови таблетки и прекурсори.

Следственото дело се водеше срещу трима заподозрени - Ангел Ангелов, Светослав Иванов и Будимир Куйович. В хода на досъдебното производство обаче срещу сърбина не можаха да бъдат събрани достатъчно доказателства, за да бъде изправен пред Темида и той остана само свидетел по процеса срещу Ангелов и Иванов.

През 2005 г. Куйович бе задържан по обвинение, че ръководи нарколаборатория за синтетични наркотици в пернишкото село Дивотино. През същата година е разбита и лаборатория в Пасарел, от която са иззети 280 килограма амфетамин сулфат, а “юначната летопис” в (тогава) НСБОП записа,че дрогата е на стойност милиард и половина долара, което е по около 5000 лв. за грам. По-важното за този случай е, че името на Куйович бе отново забъркано, а Флоров и Михов заявиха, че “баташкият” наркотик по качество отговаря на “пасарелския”. 

Месец след задържането му Будимир Куйович беше експулсиран със забрана да се връща за 10 години. Въпреки че е имало свидетелски показания срещу него и е могъл да бъде изправен пред съда. Това не е станало, вероятно защото е бил под защитата на мощен “чадър”, твърдят запознати.

Веднага след като Илия Илиев изненадващо подаде оставка като главен секретар на МВР с мотива, че е бил “грозно подведен” да подпише документи за оперативна комбинация, която е в противоречие с нормативните документи на министерството, няколко столични вестника написаха, че той “гърми” заради Куйович.   

Според публикациите, от ОДП-Разград поискали разрешително за връщането на Куйович в България, за да помогне за разкриване на наркоканали. След като Илиев подписва документите, Куйович се върнал в България и възстановил бизнеса си с наркотици. Служителите на разградската полиция, които дали документите на Илиев с твърдението, че сърбинът е вербуван, не предприели никакви действия срещу него.

Вероятно само по високите етажи в силовото министерство знаят дали в контролирано подадената до пресата информация се крие истинската причина за оставката на Илиев или не. И дали, излизайки от системата, той не е решил да наруши нечии интереси с операцията срещу Стоян Стойчев. Защото, както Флоров каза, “каналът е следен от дълго”. За това говори и ходът на самата акция по задържането.

Безспорно полицаят Джурков и Стойчев-младши са били обект на специални разузнавателни средства. Телефоните са им подслушвани дълго време, а освен това двамата са били поставени и под външно наблюдение – следене. Това се потвърждава от едновременните им арести, извършени на “входа на София” и при хотел “Плиска”.  

Защо обаче пред съда е отведен само Джурков, няма отговор. Сигурно обаче е, че това не може да стане без благословията на доста високопоставен началник.

Обяснението на пресцентъра на МВР е, че от ГДБОП никога не ги уведомяват по какво и срещу кого работят. От самата дирекция също няма отговор, най-малкото защото тя няма говорител. Прокуратурата също мълчи, независимо, че операцията е била наблюдавана от нея.

Едно е сигурно – без изрична намеса на високопоставен фактор от тези структури, няма как С.С. от “лидер на наркоканадал” да е “омаловажен” до обикновен свидетел. 

Споделяне

Още по темата

Още от България