Лидер на опозицията в Беларус избяга със синовете си преди президентските избори

Лидер на опозицията в Беларус избяга със синовете си преди президентските избори

Беларуският опозиционен лидер Валерий Цепкало, на когото властите отказаха регистрация за участие в президентските избори през август, е избягал в Русия с двамата си синове. Той се е опасявал, че децата му може да му бъдат отнети, съобщиха от предизборния щаб на Цепкало, цитиран от Ройтерс.

Валерий Цепкало е бивш посланик на Беларус в САЩ. След завръщането си той основава технопарк в родината си.

Цепкало се е опасявал, че може да бъде лишен от родителски права, след като представители на прокуратурата са отишли в училището на синовете му и са поискали от тях да декларират писмено, че са лишени от родителски грижи, казаха от щаба му.

Президентът Александър Лукашенко, който управлява Беларус от 26 години, вече е вкарал в затвора двама от съперниците си на изборите. По време на протестите напоследък срещу неговия режим бяха задържани стотици демонстранти.

Бягството на Цепкало в чужбина става дни след като други опозиционен кандидат - Светлана Тихановска изпрати децата си на тайно място в страна от ЕС. Тя получила анонимни писма, че децата ще ѝ бъдат отнети.

Тихановска се кандидатира за президент, след като съпругът ѝ - популярен блогър, планирал да се кандидатира, беше арестуван през май.

Съпругата на Цепкало и съпругата на друг опозиционен кандидат, който също е в затвора, се включиха в предизборната кампания на Тихановска.

Споделяне

Още от Европа