Лидер на талибаните призова за нови атаки срещу САЩ в Афганистан

Лидерът на талибаните в изгнание молла Мохамед Омар призова в понеделник за нови атаки срещу американските войски в Афганистан, съобщи Ройтерс. Това стана само ден след като президентът на страната Хамид Карзай предложи да се проведат контакти между воюващите страни с желанието да се установи траен мир в Афганистан.

В съобщение по повод 3-дневния мюсюлмански фестивал, наречен Еид ал-Адха, започващ в Афганистан във вторник, Омар повтори призивите си за джихад срещу САЩ.

“Талибанските атаки срещу САЩ ще продължат и през тази година, което ще принуди американците да напуснат Афганистан съвсем скоро”, заяви той в съобщение, изпратено до базираната в Пакистан Афганистанска ислямистка пресагенция, цитирана от Ройтерс.

Съобщението е било прочетено от говорителя на талибаните Мохамед Ханиф в телефонен разговор с журналист на агенцията.

Омар, чийто местонахождение е неизвестно откакто САЩ свалиха правителството на талибаните през 2001 година, заяви, че джихадът е религиозно задължение за мюсюлманите, защото “САЩ е най-големия враг на исляма”.

“Мюсюлманите ще трябва да се подготвят да се жертват за джихад по време на великия ден на Еид ал-Адха, защото въоръжената свещена война е единствения път да се защити мюсюлманския свят”, се казва още в съобщението.

Талибаните бяха свалени от власт през 2001 година след като отказаха да предадат на САЩ лидера на Ал Каида Осама бин Ладен.

Президентът Карзай заяви пред АП в неделя, че има воля да чуе какво казва Омар, но първо талибанският лидер трябва да си плати за действията си.

В посланието на талибаните не се споменаваше името на Карзай.

Въпреки това заместникът на Омар молла Обайдула Акхунд, който бе и министър на отбраната в правителството на талибаните, отхвърли предложението на Карзай, наричайки настоящия президент “американска марионетка” и добави, че той трябва да бъде съден на мюсюлмански съд.

“Хамид Карзай, американски агент, превърна Афганистан в американска база и уби хиляди афганистанци”, заяви пред Ройтерс Акхунд от сателитен телефон, за да не може да бъде засечено местоположението му.

Приближен до президента Карзай заяви, че отношението на правителството спрямо Омар остава безкомпромисно.

“Нашите политика при преговорите с талибаните е ясна. Омар е престъпник и той трябва да бъде предаден на съда”, заяви официалното лице пред Ройтерс.

САЩ вече обявиха награда от 10 милиона долара за главата на талибанския лидер.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?