Лидер на татарите от Крим осъди "мръснишкото" поведение на Москва

Лидерът на кримските татари Мустафа Джемилев, комуто Москва забрани да влиза в Крим, след като той отхвърли анексията на полуострова от Русия, разкритикува "връщането към най-лошите дни на Съветския съюз" и предупреди, че "мръснишкото" поведение на руснаците спрямо това мюсюлманско малцинство може да предизвика кръвопролитен конфликт, предаде Франс прес.

Прекарал петнайсетина години в лагери заради "антисъветска" дейност, 70-годишният борец за правата на кримските татари, чието семейство е било депортирано през 40-те по заповед на Сталин в Узбекистан наред с десетки хиляди други, нарича пред АФП "неадекватно" поведението на руснаците днес, което според него "не е съвсем сталинизъм, но е далеч от завоеванията на перестройката".

Джемилев разказва, че преди оспорвания референдум в Крим на 16 май, довел до включването на региона в Руската федерация, президентът Владимир Путин му обещал в личен разговор Русия "да направи за татарите повече, отколкото Украйна е сторила за 23 години независимост". Целта била "да ни покаже, че руската власт е добра, за да приветстваме анексията"; последвали и жестове като указа на Путин за реабилитиране на кримскотатарското малцинство, репресирано по времето на Сталин, загдето подпомагало нацистките окупатори.

Кримските татари обаче бойкотираха почти единодушно този референдум, напомня агенцията.

"Не обявяваме търг за продажба на своята родина. Бъдещето ни е в независима и демократична Украйна", заявява в интервюто Мустафа Джемилев, депутат от партията "Баткившчина" на бившата украинска премиерка Юлия Тимошенко.

"Казах на Путин, че не може да прави такива референдуми. Казах му, че ще му намеря в Крим села, които биха гласували за присъединяване към Япония, САЩ или Турция", добавя правозащитникът.

След като на два пъти бе връщан от границата при опит да влезе в Крим, близо 3000 татари направиха през уикенда опит да го посрещнат на граничната черта след сблъсъци със силите на реда. След инцидента кримските власти, контролирани от Москва, заплашиха да преследват местните татари за "екстремизъм", отбелязва АФП.

"Щом властта на окупаторите диктува на коренното население кой може да живее в Крим и кой - не, това е опасен път, водещ до тежки конфликти", предупреждава Джемилев.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят