"Лидер" отричат да са обещавали пари на застъпниците си

От партия "Лидер" заявиха в четвъртък, че не са обещавали пари на застъпниците си. Ден по-рано техни застъпници излязоха на протест в Добрич, като заявиха, че са измамени от партията на бизнесмена Христо Ковачки, която не им платила обещаните пари.

Регистрираните в добричката избирателна комисия застъпници на "Лидер" твърдят, че са били спазарени за 40 лв. На част от тях авансово били дадени по 15 лв. преди парламентарния вот на 5 юли. Остатъкът обаче още не им бил платен, а много от застъпниците не са взели нито стотинка от обещаното.

Председателят на "Лидер" Кънчо Филипов заяви в четвъртък, че партията не приема "подобни форми на стимулиране".

"Винаги сме считали, че да поемаш отговорността да си застъпник или представител на партията е доброволен акт и акт на взаимно доверие. Ние не приемаме подобни форми на стимулиране, излизащи извън рамките на демократичните процедури и този начин на мотивиране не кореспондира с морала и принципите, заложени в основните документи на партията", каза Филипов.

Той посочи, че единствените финансови ангажименти, които са поемани, са към административния персонал, ангажиран в централния и областните предизборни щабове, за което ще бъде даден подробен отчет, изискван по закон от всички партии, участвали в изборите.

"Лидер", която остана под 4-процентната бариера и не влезе в парламента, постави своеобразен рекорд на изборите и водеше по брой застъпници в редица избирателни райони. Застъпниците на партията на места бяха двойно повече от тези на другите политически сили като в повечето райони надхвърляха 1000 души.

Анализатори и дори шефове на РИК коментираха неофициално, че зад масовото привличане на застъпници прозира опит да се легализира плащането за изборни гласове.

На изборите тарифата за застъпниците варираше между 20-30-50 и дори 100 лева в зависимост от населеното място и партията.

Застъпниците на "Лидер" не са първите, които се оплакват, че са измамени с парите. Миналата седмица застъпници от Велико Търново обявиха, че ще заведат съдебен иск срещу Александър Томов, който беше водач на листа и мажоритарен кандидат от партия Обединение на българските патриоти. Те също твърдят, че им е платено по-малко от предварително обещаното.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?