Лидерът на Ал Каида призова мюсюлманите да отвличат западни граждани

Лидерът на Ал Каида призова мюсюлманите да отвличат западни граждани

Лидерът на Ал Каида Айман ал Зауахири призова във видеоклип мюсюлманите да отвличат западни граждани, да се присъединят към бунтовниците в Сирия и да осигурят прилагането на ислямския закон (шериат) в Египет, съобщи екипът на специализирания интернет сайт СИТЕ, цитиран от Ройтерс.  СИТЕ следи дейността на свързаните с терористични групировки интернет сайтове.

В клипа от две части Зауахири призовава "да бъдат отвличани чужденци и да се насърчават мюсюлманите да отвличат граждани на страните, които воюват с мюсюлманите, за да бъдат освобождавани наши пленници". Той похвали отвличането преди година на 71-годишния американец Уорън Уейнстийн, представител на хуманитарна организация, работеща в Пакистан.

Айман ал Зауахири обвини международната общност, че дава на сирийския президент Башар Асад "правото да убива" в усилията си да потуши народния бунт. Сред сирийските бунтовници има ислямистки групировки, отбелязва Ройтерс.

Във видеоклипа Зауахири, който е египтянин,  призовава египтяните да доведат докрай революцията в тяхната страна.

"Революцията в Египет трябва да продължи, а мюсюлманската общност трябва да даде жертви, за да се възстанови достойнството и честта на Египет, които все още са в корумпирани ръце", казва той.

 "Нашите затворници като Омар Абдул Рахман няма да бъдат освободени по друг начин освен със сила, което е единственият език, който тези страни разбират", посочва Зауахири.

Омар Абдул Рахман бе осъден на доживотен затвор в САЩ заради намеренията му да извърши серия от терористични нападения. Той е смятан за един от инициаторите на първото терористично нападение срещу Световния търговски център в Ню Йорк през 1993 година.

Зауахири нарече президента Барак Обама "лъжец" и го подкани да признае, че САЩ са загубили войните в Ирак и Афганистан.

Споделяне

Още от Свят