Лидерът на "Ал Каида" се появи във видео, за да разсее слуховете, че е мъртъв

Лидерът на "Ал Каида" се появи във видео, за да разсее слуховете, че е мъртъв

Лидерът на "Ал Каида" Айман аз Зауахири се появи в ново видео, свързано с отбелязването на 20-ата годишнина от атентатите на 11 септември, месеци след като бяха разпространиха слухове, че той е мъртъв, предаде Асошиейтед прес.

Американската агенция SITE Intelligence Group, специализирана в наблюдение на джихадистките групировки, заяви, че видеото е пуснато вчера. В него Зауахири казвал, че "Ерусалим никога няма да бъде юдаизиран", и хвалел атаките на "Ал Каида", включително срещу руските войски в Сирия през януари. Той изтъквал и изтеглянето на американската армия от Афганистан след 20-годишната война.

Според SITE това изявление не означава непременно, че записът е направен неотдавна, тъй като споразумението с талибаните за изтегляне е подписано през февруари 2020 година.

Зауахири не казвал нищо превземането на Афганистан и столицата Кабул от талибаните миналия месец, но споменавал атаката от 1 януари срещу руските войски в края на северния сирийски град Ракка.

От края на 2020 г. се носят слухове, Зауахири е починал от болест. Оттогава до вчера не се беше появявало нито видео, нито доказателство, че е жив.

По думите на Рита Кац, директор на SITE, той може и да е мъртъв, но ако е така, то това датира най-рано от януари 2021 година.

Речта на Зауахири е записана във видеоклип с продължителност 61 минути и 37 секунди, продуциран от медийната фондация "Ас Сахаб" на групировката.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?