Лидерът на Ал Каида в Ирак е бил ранен, а негов помощник убит

Лидерът на Ал Каида в Ирак е бил ранен, а негов помощник убит

Лидерът на Ал Каида в Ирак е бил ранен, а негов помощник - убит при сблъсък с иракските сили северно от Багдад. Бригаден генерал Абдул Карим Халаф разказа, че в четвъртък иракската полиция е била въвлечена в престрелка с бунтовници на пътя между Фалуджа и Самара.

Лидерът на Ал Каида в Ирак Абу Аюб ал Масри е бил ранен, а негов помощник - Абу Абдула ал Майемаин - убит. Говорителят на иракското вътрешно министерство не каза как иракските сили са разбрали, че Ал Масри е бил ранен. Иракските сили разполагат с тялото на Ал Майемаин.

Сблъсъкът станал, докато групата се опитвала да влезе в град Балад

За момента американските власти не са потвърдили да е имало сражения.

Кореспондент на СиЕнЕн посочва, че няма независимо потвърждение на новината и че иракските служители не могат да кажат дали Ал Масри е арестуван.

Американските военни, които миналия октомври съобщиха погрешно, че Ал Масри е бил убит, насочиха журналистите към иракското правителство.

Ал Масри, известен като Абу Хамза ал Мухаджер, е египтянин, който пое ръководството на Ал Каида в Ирак през юни след смъртта на Абу Мусаб Заркауи.

По данни на иракския вътрешен министър от октомври м.г., Ал Масри е свързан с над 2 000 атентата с коли бомби, при които за две години са загинали над 6 000 иракчани.

Престрелката, при която иракското правителство твърди, че Ал Масри е бил ранен, а негов помощник е убит, е в рамките на новата операция за сигурност “Ред и законност”. В рамките на операцията хиляди американски военни претърсват къща по къща населени с шиити райони в Багдад около крепостта на бунтовниците Садр Сити. В прочистването на 6-милионната иракската столица от бунтовници участват и иракски военни, които разположиха контролни пунктове из целия град.

Споделяне

Още от Свят