Лидерът на Ал Каида в Ирак убит при схватка между враждуващи групировки

Лидерът на Ал Каида в Ирак Абу Аюб ал Масри е бил убит във вторник при престрелка между бунтовници северно от Багдад, съобщи иракското вътрешно министерство, цитирано от световните агенции.  

Разполагаме със сигурни разузнавателни данни, че Ал Масри е убит днес, каза пред Ройтерс, цитирана от БТА, ген. Абдул-Карим Халаф, говорител на министерството. Военното командване на САЩ заяви, че не може да потвърди информацията. Иракски и американски части не са замесени в случая, увери говорителят. 

Според друг източник от иракското вътрешно министерство Ал Масри е загинал при вътрешен конфликт, вероятно свързан с уреждане на сметки в самата Ал Каида.  

И двата източника заявиха, че иракските власти не разполагат с тялото на Ал Масри, но заявиха, че "техни хора са го виждали". 

През февруари източници от иракското вътрешно министерство бяха съобщили, че Ал Масри е ранен в престрелка, но след това се оказа, че това не е вярно.

Говорител на иракското правителството подчерта днес, че иракските власти проверяват информацията за смъртта на Ал Масри.

Ако новината, че Ал Масри е загинал заради вътрешен конфликт между бунтовниците, това ще е знак за задълбочаващите се противоречия между сунитските екстремисти от Ал Каида и други сунитски арабски групировки.  

Предполага се, че разногласията са породени от безразборните убийства на цивилни, дело на Ал Каида. 

По данни на американската армия Абу Аюб ал Масри, познат също под името Абу Хамза ал Мухаджир, през юни 2006 е заместил бившия шеф на Ал Каида в Ирак Абу Мусаб аз Заркауи, убит при въздушна операция на САЩ.

САЩ бяха предложили за залавянето му награда от 5 млн. долара. Смята се , че Ал Масри или Египтянина, през 1982 г. се е присъединил към египетската организация Ислямски джихад, ръководена по онова време от Айман аз Зауахири, днес номер две в Ал Каида.

Американската армия смята Ал Масри за един от основателите на Ал Каида в Ирак и един от последните все още живи сподвижници на Аз Заркауи.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?