Лидерът на "Атака" се отказа да съди БНР и негова журналистка

Започналата преди два дни атака на Волен Сидеров срещу БНР при участието му в следобедния блок с водещ Диана Янкулова, се пренесе в петък в Народното събрание. След серия нови политически декларации и изясняване на позициите в края на краищата обаче лидерът на "Атака" се отказа да съди журналистката.

Преди редовния контрол в декларация зам.-шефът на червената група Ангел Найденов настоя парламентарните сили и министър-председателят Бойко Борисов "да се разграничат от опитите за натиск върху журналисти и медии“. БСП предложи и медийната комисия в НС да подготви и внесе в пленарна зала обща позиция, че НС "няма да позволи Законът за радио и телевизия да се превърне в инструмент за саморазправа с журналисти и медии“.

"Управляващите оказват натиск над журналисти, новият медиен закон, който готвят, цели да направи медиите по-послушни“, каза още Найденов.

В сряда лидерът на "Атака" Сидеров, който неведнъж е заплашвал със съд журналисти и срещу някои води и дела, също заплаши Диана Янкулова, която според него изопачила фактите около случая с погрешно атакуваното от МВР семейство в Кърджали, като го сравнявала със задържане от полицията на сегашния евродепутат Димитър Стоянов и син на съпругата на Сидеров – Капка.

Сидеров тогава каза, че Янкулова не може да бъде обективна, тъй като е била шеф на пресцентъра на бившия вътрешен министър Михаил Миков (БСП).

В анонса си за включването в предаването "Нещо повече" на Сидеров водещата обясни, че участието на Сидеров е право на отговор на проведен преди това разговор с Димитър Стоянов, посветен на полицейското насилие. В него бил направен паралел между инцидента в Кърджали и случая, при който преди 2 години Стоянов беше задържан от полицаи и не можа да участва в протестен митинг на "Атака".

В петък след декларацията на БСП в кулоарите на парламента премиерът Борисов каза, че назначението на Янкулова в БНР е "политическо“. Според него съществува "конфликт на интереси, когато началникът на пресцентъра на едно министерство, който е правил политиката му и е обслужвал министерството и министъра, след това става репортер в същия ресор и по същите теми“.

"Защо има такъв явен конфликт на интереси, попита Борисов?“ и допълни, че правителството в момента е дало пълна свобода на БНР и БНТ.

От своя страна Волен Сидеров пък коментира от трибуната в НС, че "иска БНТ и БНР да бъдат най-накрая медиите, които цялото общество очаква - обективни, адекватни и без политически назначения и поръчки“.

Според него случаят в Кърджали е бил представен по БНР "едва ли не сякаш в България действа полицейска хунта“. Той отново повтори, че водещата, която е оглавявала пресцентъра на МВР в предишното правителство, е представила темата за полицейската акция в Кърджали тенденциозно.

"Ако имаше полицейско насилие, това беше при вашето управление, г-н Станишев“, обърна се Сидеров към бившия премиер и настоящ лидер на БСП.

Той определи като "спекулация“ твърдението на опозицията, че правителството се намесва в работата на медиите. "БНР работи като рупор на БСП и ДПС и това имах предвид, когато казах, че то ще стане обективно, като се изчисти от политическите назначения“, обясни Сидеров.

В отговор депутатът от БСП и бивш вътрешен министър Михаил Миков уточни, че Диана Янкулова не е работила в пресцентъра на МВР по времето на Румен Петков, а само по времето, когато той беше начело на МВР, и че и в момента пресцентърът на министерството, оглавявано от Цветан Цветанов, също се ръководи от бивш кадър на БНР (репортера Ваня Вълкова – бел. ред.).

"Принципният въпрос е този - за това, че вие заявихте пряко в ефир, че БНР ще бъде прочистено със закон. Реакцията на поведението ви не е позиция само на БСП, а и на Хелзинкския комитет", допълни Миков.

Преди ден Българският хелзинкски комитет разпространи декларация, в която осъди поведението на Сидеров и видя "кадруване в медията и политическа цензура“.

Обезпокоени сме, защото подобни изказвания ни връщат към вече видяно и преживяно през изминалите 20 години – уволнения, политическа цензура и кадруване в националната медия. За журналистите от програма "Хоризонт" преходът отдавна приключи с морална победа – извоювано право на свободно слово и плурализъм, се посочва в съобщение на организацията, изпратено до медиите.

В края на краищата в петък конфликтът изглежда бе потушен. По информация на Mediapool за това е допринесла едночасова среща на генераблния директор на БНР Валерий Тодоров с Волен Сидеров, проведена в стаята на ПГ на "Атака" в Народното събрание.

По-късно на пресконференция в БНР лидерът на "Атака" заяви, че партията се отказва от намерението си да съди Българското национално радио, както и водещата Диана Янкулова.

От изявлението му стана ясно, че все пак той запазва мнението си за станалото. Той продължава да смята, че не може да се прави аналог между полицейското нахлуване в къщата в Кърджали и "насилието, упражнено върху митингуващите от "Атака" преди две години". Сидеров остава и на мнение, че е очевидна  политическата обвързаност на водещата Диана Янкулов с предишното управление.

"Колкото до закона за електронните медии, това е норматив, който ще се изработи в работна група, в която не участвам. Категорично заявявам, че "Атака" не подготвя текстове в бъдещия закон с дискриминиращ или репресивен характер. Надявам се бъдещата медийна регулация да гарантира свободата на словото и журналистиката в България и се обявявам против политизацията в журналистиката. Само в тази посока е било изказването ми свързано със закона за радио и телевизията", каза Волен Сидеров.

Споделяне

Още от България