Лидерът на "БОЕЦ": Какви гаранции имам, че няма да ме върнат от летището?

Има сериозни съмнения за незаконно наложена забрана за пътуване в чужбина за Георги Георгиев

Георги Георгиев от "БОЕЦ", снимка Фейсбук

Лидерът на гражданското сдружение "БОЕЦ" Георги Георгиев е получил постановлението си за отмяна на забраната за пътуване в чужбина. Във вторник стана ясно, че видинската прокуратура му е забранила да пътува извън страната броени дни преди планираното му пътуване за Франция със съпругата му Мариела, за да стане донор на бъбрек с цел да ѝ спаси живота.

 

Отмяната на забраната не означава, че пътуването му до Франция ще е безпроблемно, твърди Георгиев. Има и сериозно съмнение дали самата забрана е наложена законно, след като той не е обвинен в тежко умишлено престъпление, както изисква Наказателно-процесуалният кодекс.

 

"Такова мракобесие не е било дори и в най-мрачните времена на комунизма. Какви гаранции имаме, че постановлението за отмяна на забраната за напускане на страната няма да бъде отменено или, че ще влезе в сила? Какви гаранции имаме, като свободни граждани, че няма да бъдем върнати или задържани на летище София в понеделник? КОЙ ще носи отговорност за незаконните действия на прокуратурата?", написа Георгиев във Фейсбук.

 

Забраната за напускане на страната бе отменена часове, след като Георгиев научи за нея и някои медиите информираха за случващото се във Видин. След няколко обаждания от окръжната прокуратура във Видин обявиха, че са научили, че Георгиев иска да пътува, за да стане донор и тъй като не са "мракобесници", вдигнали забраната.

 

Това обаче не обяснява първоначалното ѝ налагане. По закон подобна мярка е възможна, когато има обвинение в тежко умишлено престъпление или такова, с което е причинена смърт. В случая и двете изисквания липсват. Георгиев е обвинен в нанасяне на лека телесна повреда на шофьор и репортер от телевизия "Канал 3" и в хулиганство.

 

По първото обвинение наказанието е до 1 година или пробация, а по второто – до две години или пробация. Според Наказателния кодекс тежкото умишлено престъпление се наказва с над 5 години затвор, т.е. обвиненията на Георгиев не позволяват налагането на забрана за пътуване в чужбина. Смърт също не е причинена. В постановлението на видинския окръжен прокурор Ваня Ненкова е написано, че е постъпила докладна записка от МВР, че Георгиев се готви да напусне страната и да се укрие и за това му се налага забрана.

 

Според адвоката му Камен Добрев и този аргумент е несъстоятелен.

 

"Докладната записка на служители на МВР не представлява доказателство по смисъла на българския наказателен закон, нито доказателствено средство. Няма способ у нас "изготвяне на докладна записка". Ако в докладна записка на служител на МВР се съдържат данни, касаещи предмета на доказване, то за да бъдат тези данни приобщени по делото, следва служителите да бъдат надлежно разпитани от разследващия орган или прокурора, за да удостоверят какво и как са установили. Става ясно, че единственото доказателство, с което прокурор Ваня Ненкова разполага, всъщност не е такова и тя се стреми, използвайки извънпроцесуални средства, да достигне до привиден законов резултат", твърди той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?