Лидерът на британските консерватори поиска съд за злоупотребилите депутати

Депутатите, използвали средства на данъкоплатците за изплащане на вече погасени ипотеки, трябва да бъдат разследвани и съдени, заяви пред "Дейли телеграф" лидерът на британската Консервативна партия Дейвид Камерън, цитиран от БТА в събота.

Пред вестника Камерън казва, че се срамува от поведението на парламентаристите и че Скотланд ярд трябва да се заеме с всяка подозрителна молба за покриване на разходи "без страх и пристрастия".

Ако някой нарушава закона, искайки да му бъдат възстановени разходи като изплащане на несъществуваща ипотека, той трябва да усети с пълна сила действията на закона, добави Камерън.

Изказването на партийния лидер допълнително засилва натиска върху британската полиция, която изглежда няма особено желание да започне да разследва злоупотребилите депутати, отбелязва "Дейли телеграф", публикувал разкритията за осъдителните харчове на парламентаристите.

Великобритания изпадна в шок от разкритията, че депутати от трите основни партии са искали да им бъдат възстановени какви ли не разходи - от пари, дадени за данъчни консултации и покриване на щети от наводнение до порнография и домашни басейни, отбелязва АП.

Тринайсет законодатели, замесени в скандала, се оттеглиха от парламента и заявиха, че няма да участват в следващите избори.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?