Лидерът на БСП-Варна иска оставката на Нинова и цялото ръководство на социалистите

Лидерът на БСП-Варна иска оставката на Нинова и цялото ръководство на социалистите

Председателят на БСП-Варна Борислав Гуцанов ще поиска оставката на Корнелия Нинова и на цялото ръководство на партията. Това щяло да стане на следващия пленум на социалистите, каза той пред БНТ.

В същото време Националният предизборен щаб на БСП реши, че ще коментира резултатите от втория тур в понеделник. Мотивите са, че някои от резултатите не са категорични, а данните от вота все още се обработват.

По-рано Гуцанов мотивира искането си за оставки с това, че партията е разединена, губи позиции в сравнение с евроизборите, а специално във Варна – социалистите можели да спечелят, ако не била намесата на ръководството.

Преди началото на предизборната кампания Гуцанов предложи БСП да издигне за кандидат за кмет лидера на националистическата партия "Възраждане" Костадин Костадинов. От "Позитано 20" обаче отхвърлиха идеята и издигнаха бившия министър на образованието Анелия Клисарова. Костадинов остана кандидат само на партията си.

На първия тур Клисарова спечели 14.02%, а Костадинов – 14.30%. Тази малка разлика беше достатъчна на Костадинов да отиде на балотаж срещу настоящия кмет Иван Портних, който тази вечер спечели нов мандат.

След първия тур Клисарова директно обвини Гуцанов, че е работил не за нея, а за Костадинов.

Между двата тура Гуцанов влезе в ново пререкание с Нинова и ръководството на партията. Той искаше БСП да подкрепи Костадинов, но идеята му отново беше отхвърлена

През юли ръководството на социалистите свали доверието си от Гуцанов като председател на организацията на БСП в града. Мотивите бяха състоянието на структурата на левицата в крайморския град, представянето на последните местни избори и противоречия в организацията.

Структурата във Варна обаче продължава да го подкрепя и не е избрала нов лидер. 

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2019

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?