Лидерът на БСП вещае тежки изборни проблеми, ако има и референдум

Запазваме позиции, докато при ГЕРБ тенденцията е спад, заяви Михаил Миков

Лидерът на БСП вещае тежки изборни проблеми, ако има и референдум

Провеждането на референдум заедно с местния вот, както предлага президентът Росен Плевнелиев, ще създаде изключителни затруднения в изборния процес, заяви лидерът на БСП Михаил Миков при откриването на пленума на социалистическата партия в неделя. На него се очаква широко обсъждане на предизборната платформа на левицата за местните избори.

Макар да разкритикува централното народно допутване заедно с гласуването през октомври, Миков смята, че трябва да се положат повече усилия по места да се види къде са действителните проблеми на хората и ако трябва, да бъдат организирани допитвания и провеждане на местни референдуми.

Миков заяви в словото си пред участниците в пленума, че БСП продължава да се налага като последователна опозиция и алтернатива на днешното управление, тъй като увеличил броят на законодателните инициативи с лява насоченост. По думите му социалистическата партия запазва позициите си, а в същото време ГЕРБ показва ясна тенденция на намаляване на своите позиции. Това се дължи и на активното прокарване на ясна лява политика, това е верният път, смята соцлидерът.

Възможността да увлечем повече хора в представяне и реализиране на тази политика е пътят към нашия успех, коментира още Миков.

По думите му продължава курсът на правителството на мними реформи и в същото време - прокарване на крайно дясна политика. „Наблюдава се хаотичност в действията на правителството и нестабилност и в коалицията. Все по-ясно е, че правителството се крепи на гласове от партии, които официално не участват в управлението“, каза председателят на БСП.

Той разкритикува правителството на ГЕРБ за липса на реформи в енергетиката и нарушаването на солидарния принцип в здравеопазването.

„Сагата с цената на тока дава най-ясен израз на непроменената същност и характер на днешното управление“, каза Миков. По думите му здравната реформа механично изолира от здравеопазването голяма група от хора, дори да са били коректни със здравните вноски. Според него предлаганите промени в конституцията очевидно имат едничката цел - засилване на влиянието на управляващата днес коалиция в съдебната власт.

Продължава разделението в обществото и сме свидетели на ксенофобски и фашизоидни изявления, коментира Миков.

Проведеният Консултативен съвет за национална сигурност и опитът да се създаде изкуствено усещане у хората за национален консенсус по въпроса за увеличаване на средствата за отбрана до два процента можем да оценим като един самоцелен стремеж на фона на липса на средства в други сектори, коментира Миков и посочи, че БСП ясно се разграничава от този опит.

Михаил Миков прочете и текста на проект за декларация, която да бъде обсъдена и приета от НС, във връзка с разполагане на тежка военна техника в България. БСП е категорично против
разполагането на тежка бойна техника в България. България сама трябва да определя източника на заплахите и необходимото ниво на защита. За България и българите Русия не е военна заплаха, се казва в декларацията. НС на БСП изразява съчувствие и съпричастност с жертвите на терористичните атаки от петък, пише още в декларацията и се посочва, че в средите на насилствения екстремизъм и Ислямска държава се крие истинската заплаха за
мира и сигурността.

Пленумът започна с кратък филм за преизбирането на Сергей Станишев за президент на ПЕС, а присъстващия на заседанието Станишев беше поздравен за оставането му начело на европейските социалисти.

Споделяне

Още по темата

Още от България