Лидерът на бунтовниците призова за международна интервенция в Сирия

Главният опозиционен блок на Сирия иска арабските държави да работят заедно, за да издействат международна интервенция в Сирия, подобна на съвместната инициатива в Либия. Това заяви председателят на Сирийския национален съвет (СНС) Абделбасет Сида след разговорите си в Доха с премиера и външен министър на Катар шейх Хамад бин Джасим ал Тани, предаде Ройтерс. Ал Тани е председател на комитета на Арабската лига за Сирия.

"Призоваваме арабите да подемат ясна и сериозна инициатива, като позицията, която заеха спрямо либийската революция," заяви Сида в интервю за панарабския в. "Ал хаят". "Трябва да се появи сериозна инициатива за съвместни действия с европейците с първоначална цел пълното снемане на легитимността на режима и да не се позволи убийствата на сирийци да продължат по досегашния начин. Така че трябва да бъде оказан натиск," заяви Сида.

"Настояваме за всички възможни стъпки, които да спрат убийствата на сирийци. Съществува Раздел 7 на устава на ООН, който поставя на масата всички варианти, включително международна интервенция, за да се спрат убийствата," подчерта той.

Сида изрази съмнение, че инициираната от египетския президент Мохамед Морси "Контактна група за Сирия" (Египет, Турция, Саудитска Арабия, Иран) ще постигне успех, и заяви, че се противопоставя на участието на Иран в посредническите ѝ усилия.

"Според нас Иран е част от проблема," изтъкна Сида. "Иран снабдява режима с оръжия, пари и планове и дори командващият Корпуса на гвардейците на ислямската революция призна, че Революционни гвардейци действат в самата Сирия."

Според Сида първият признак за провал е решението на Саудитска Арабия да бойкотира заседанието на контактната група в Кайро в понеделник заради "резерви" относно участието на Иран в нея.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят