Лидерът на ДБГ оглави "дясната" листа на Манолова за общински съветници

В нея влиза и бивш коалиционен партньор на Бареков

Лидерът на ДБГ оглави "дясната" листа на Манолова за общински съветници

ДБГ и други по-малки партии, подкрепящи Мая Манолова за кмет на София, регистрираха листата си за общински съветници. Сред кандидатите на “дясното обединение" около бившия омбудсман и бивш депутат от БСП има представители на Земеделския народен съюз (ЗНС) на Румен Йончев, НДСВ и "Път на младите". В листата влизат и хора от инициативния комитет, който издигна Манолова за кмет. Самата тя обаче заяви още при издигането на кандидатурата си, че няма да има своя общенска листа.

Водач на листата е лидерът на ДБГ Димитър Делчев, който остана и единственото по-разпознаваемо име в партията, след като зам.-председателят Найден Зеленогорски напусна заради решението дясната партия да подкрепя кандидат с ляво минало.

Втори в листата е настоящият общински съветник Войслав Тодоров, който през последните седмици се луташе между Манолова и "Демократична България", но след като обединението му отреди по-задна позиция, той реши да се включи в листата на подкрепящите бившия омбудсман. Войслав Тодоров първо отрече да е част от комитета на Манолова, но явно вече е променил мнението си, защото е представен именно като такъв.

Трета е Ана Вилфан от "Път на младите" – формацията се появи преди евроизборите, когато вече бившият председател на клуба на младите българи в чужбина "Милениум" Румен Чолаков реши да се яви на вота с регистрацията на НДСВ. Вилфан е и част от комитета, издигнал Манолова.

Веднага след нея е Румен Йончева, който през годините се е коалирал и с БСП, и с партията на бившия евродепутат Николай Бареков.

Лидерът на младежкото на ДБГ Андрей Петков е пети, а след него е Лъчезар Ценков от НДСВ.

Финансистът Бисер Манолов (беше в ръководството на Фонда за гарантиране на влоговете по време на фалита на КТБ) и кардиологът д-р Мирослав Ангелов, които са от инициативния комитет на Манолова, също са в листата.

Манолова беше издигната за кмет от комитет, в който няма социалисти. Целта е така да се търси по-широка подкрепа и самата тя да се разграничи от миналото си на "острие" на БСП. Откакто обяви номинацията си, тя непрекъснато повтаря, че "София не е лява или дясна" и очаква подкрепа от "всички, които искат промяна".

Левите листи на подкрепящите Манолова обаче са повече – една на БСП и една на АБВ.

При листата за общински съветници на социалистите няма изненади – водач е лидерът на БСП- София Калоян Паргов, следван от сегашния зам.-председател на общинския съвет Милка Христова. В листата им влизат други от настоящите общински съветници на партията. На задна позиция е единствено дългогодишният общинар Борис Цветков.

Листата на АБВ пък се води от бившия вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин.

Споделяне

Още по темата

Още от България