Лидерът на ДОСТ ще съди България в Страсбург

Лидерът на ДОСТ ще съди България в Страсбург

Лидерът на "Обединение ДОСТ" Лютви Местан обяви намерението си да съди България пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради блокадите по границата с Турция.

Пред Нова телевизия Местан каза, че блокадите са попречили на хиляди български граждани да участват във вота. Другият аргумент за бъдещото дело в Страсбург е, че избирателните комисии в Турция са карали всеки гласуващ да напише името си на кирилица в декларация преди да пусне бюлетината си. Това бе направено по указание на ЦИК.

До края на деня ДОСТ ще поиска официално и касиране на изборите.

Местан директно се обърна и към един от съпредседателите на “Обединените патриоти“, които блокираха границата с Турция.

"Валери Симеонов имаше късмет, че се разминахме, защото едно е да се закачаш с 80-годишна бабичка, друго е да се срещнем като мъже", каза Местан. Той поиска незабавно да бъде снет имунитетът на всички, които са присъствали на границата и са спирали турските автобуси.

Местан каза още, че ще сезира всички възможни институции за нарушените изборни права на българските граждани, включително ЕС и НАТО.

"Това, което видяхме на границата, напомня на действията на нацистите срещу евреите по време на Втората световна война и трагичните картини от май 1989 година по време на Възродителния процес. Разликата е в посоката. Това е грозно петно върху образа на България и ще сезираме абсолютно всички международни организации, включително ЕС и НАТО, ще сезираме всички посланици на страни-членки на ЕС", каза Местан.

Преди два дни най-влиятелната организация на изселниците в Турция "Балгьоч" също обяви намерението си да заведе дело срещу България в Страсбург. Според "Балгьоч" България е създала дискриминационни и антидемократични условия на изборите за българите с двойно гражданство.

Лютви Местан е решил да съди всеки, който твърди, че ДОСТ е турски продукт.

Според него монополът на ДПС е бил разбит и "изборът на турците и мюсюлманите в България се е нормализирал". "ДПС не е желан партньор не само от Турция, но и от всички страни, които искат да видят България като некорумпирана държава, без олигархия", каза Местан.

Той не даде обяснение защо турски министър е агитирал за ДОСТ по време на кампанията, но пак каза, че много пъти други министър-председатели са агитирали за партии на предишни избори, но това не е коментирано. "Видяхте ли ме да се прегръщам с избирател, който е загърнат с турското знаме", попита той.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017