Лидерът на ДПС нападна съда с обвинения за етническо пристрастие

Лютви Местан нарече "облечено в тоги пристрастие" решенията по делото "Енимехмедов"

Снимка: БГНЕС

Лидерът на ДПС Лютви Местан нападна остро съдиите, които оправдаха Октай Енимехмедов по обвиненията за опит за убийство на Ахмед Доган, както и тези, които преди ден го пуснаха под домашен арест. С уточнението, че не упреква съдебната власт като цяло, той атакува челно в стил "а ла Цветанов" магистратите от Софийския градски и Софийския апелативен съд, взели тези две решения.

В декларация пред парламента лидерът на ДПС обвини съдиите в етническо пристрастие и изявлението му прозвуча като предупреждение към по-висшата съдебна инстанция по казуса "Енимехмедов". Задавайки въпроса "защо един потенциален убиец на политически лидер бе практически пуснат на свобода", Лютви Местан отговоря от името на "стотиците хиляди членове и симпатизанти на ДПС - че този политически лидер се казва Ахмед".

"Какъв е знакът, към какво поощряваме младите? Че оттук нататък могат да стрелят по политически лидери и вместо възмездие, ще се радват на политическа слава и ще отговарят на въпроса, дали пък няма да правят и политическа кариера. Явно в европейска България това все още е възможно. Разбира се, за това има едно условие. Политическият лидер, по когото се стреля, трябва да се казва Ахмед, Мехмед или Местан", заяви лидерът на ДПС.

Според него решението Октай Енимехмедов да бъде пуснат под домашен арест е "нещо ужасно".

Местан определи решението на съда като "облечено в правни тоги пристрастие". Той ги обвини и в поръчково правосъдие, но не каза кои са поръчителите. Октай Енимехмедов получи 3 години и половина затвор, след като прокуратурата не успя да докаже, че той се е опитал да извърши опит за убийство. Нападателят бе осъден, защото е накарал Доган да почувства заплаха за живота си.

Енимехмедов твърди, че е "изпълнил гражданския си дълг", атакувайки Доган. Той говори открито срещу ДПС, казвайки, че електоратът на партията в отдалечените райони е зависим "от по-висшестоящите, които са обсебили институциите там". "Самата партия управлява със страх, че те са тези, които колят и бесят", твърди още Енимехмедов.

"На 19 януари 2013 година, в деня на покушението, прозряхме, и за това предупредихме, че е в ход сценарий на поръчителите за героизиране на нападателя", заяви Лютви Местан от трибуната и продължи с критиките към разследващите: "Не било опит за убийство, а хулиганска проява, опит за сплашване, защото газовият пистолет не може да убива. Заваляха поръчкови експертизи, които да обслужат тази теза, но нито един от застъпниците на тази измислица не се съгласи да се постави на мястото на Ахмед Доган, не бе готов да подложи слепоочието си, защото газовият пистолет убива. Ако Октай Енимехмедов беше стрелял не по Доган, а по Борисов, Плевнелиев, щяха ли да бъдат толкова безпомощни органите? Тежък въпрос с лесен отговор".

Според него с променената мярка на Октай Енимехмедов се дава ход на сценарий, който цели нападателя на Доган да се превърне в медийна звезда.

"В европейска България можеш да насочиш оръжие към слепоочието на един политически лидер и след няколко месеца в ареста да се окажеш на свобода. Това не е справедливо. Това не е упрек срещу съдебната власт, като цяло. Това е упрек, открит, искрен, неподкрепен, срещу облеченото в правни тоги пристрастие, срещу поръчителство, намерило своето покровителство, срещу отделни представители на Темида", каза лидерът на ДПС от парламентарната трибуна.

Енимехмедов бе пуснат не на свобода, а под домашен арест, защото съдът реши, че няма опасност той да се укрие.

Междувременно депутатите и делегатите на конференцията на ДПС, които едва не убиха нападателя на Доган, след като последният вече беше в безопасност, а Енимехмедов – повален на земята, се разминаха с проверка от страна на разследването, но досега няма повдигнати обвинения.

Лютви Местан твърди, че домашният арест на Енимехмедов е част от сценарий, при който сега следва превръщането му в медийна звезда.

"Още по- цинично, още по- голяма гавра е всеобщото усещане за радост. Снощи в една медия тази истинска трагедия вече е повод за иронични подбиви- сега единият щял да стои вкъщи по принуда, а другият- жертвата- от страх", каза лидерът на ДПС по повод ситуацията на Енимехмедов и Доган.

"Това ли ще гледаме тези дни? Както е тръгнало, ще се окаже, че единственото укоримо деяние на 19 януари 2013 г. не е опитът за убийство, а действията на делегатите за предотвртатяване на това най- тежко престъпление. Става ясно, защо България все още е в механизма на наблюдението и контрола н ЕК по глава Правосъдие", заяви лидерът на ДПС.

Местан отбеляза, че единствената "утеха" е, че съдебният процес срещу Енимехмедов не е завършил, което може да се тълкува и като недвусмислено предупреждение към по-горната съдебна инстанция да внимава какво решение ще вземе.

ДПС е сред партиите, която най-остро критикуват бившия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов за коментарите му по отношение на съдебната власт и позициите му по конкретни дела. През последната година новите управляващите се стремяха поне в изказванията си да пазят дистанция от съдебната власт, но с наближаването на изборите ДПС явно са решили да превърнат съдебния казус в политическо средство за внушения към електората им, че продължава да е онеправдан.

Споделяне

Още по темата

Още от България