Лидерът на ДПС с кратка лекция за българския правоговор в парламента

Лютви Местан

Кратка лекция за българския език изчете в сряда лидерът на ДПС Лютви Местан на народните представители. Ограмотяването, което той им наложи, бе в отговор на реплика от залата от страна на парламентариста от ГЕРБ Цветомир Михов.

Говорейки от трибуната, лидерът на ДПС използва думата "риторически“, а от залата се чу подвикване, че думата е "риторичен“. Репликата от място бе направена от народния представител Борис Цветков (БСП).

"Въпросът е риторически. Когато г-н Цветков (Местан сбърка - Цветомир Михов – бел. ред) започне да ме учи дали въпросът е "риторичен“, или "риторически“, става много интересно.

Разликата между "риторичен“ и "риторически“ е разликата между качествените и относителни прилагателни в български език“, обясни Местан. "Относителните прилагателни, за разлика от качествените, не се степенуват", продължи той.

"Един въпрос, ако е риторически, той е риторически – не може да бъде по-риторически или най-риторически. И когато едно прилагателно не може да се степенува, то завършва на "-ически”. Ако може да се степенува, е на "-ичен”.

Например, един футболист може да бъде техничен, по-техничен и най-техничен. Но един университет, ако е технически, не може да бъде по-технически, а трети – най-технически”, завърши поучението Местан.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?