Лидерът на ДПС: Трябва да сме единни срещу популистки искания срещу конституционния ред и демокрацията

С връщането на мандата за съставяне на правителство от страна на ДПС ние очакваме политическият процес в страната постепенно да се нормализира, коментира Местан в Русе.

По думите му това обаче ще зависи доколко президентът и излъченият от него служебен кабинет ще съумеят да реализират онези намерения, чути от обръщението му в четвъртък.

По думите на Местан с връщането на мандата "президентът ще се окаже най-овластеният човек в българската държава".

"По тази причина ние трябва да бъдем позитивни в оценката си за държавния глава. В този смисъл ще оценим обръщението му към нацията, което той отправи от трибуната на Народното събрание, като една своеобразна програма за действие на българската държава в периода до провеждането на предсрочните парламентарни
избори на 12 май", каза Местан, цитиран от БТА.

По думите му най-важното в това изявление е опитът за първи път, малко по-систематизирано, да се постави въпросът кои от исканията на протестиращите български граждани трябва не просто да бъдат разбрани, но и задължително реализирани, за да се успокои ситуацията, и кои са онези идеи, които няма как да бъдат разбрани и възприети предвид на характера им.

"Тук всички политически сили и държавни институции трябва да се освободят от евентуалното си популистко увлечение и да кажат, че има идеи, особено тези, които са насочени срещу конституционния ред и демократичното устройство на страната, които няма как да бъдат приети", заяви Местан.

Според него не могат да бъдат уважени искания, които биха дискредитирали статута на България като пълноправен член на НАТО и на Европейския съюз.

Местан заяви, че политическа отговорност на партиите е да не поемат популистки обещания, които не могат да бъдат изпълнени, защото се пораждат свръхочаквания, а след това и разочарование. По думите му "точно това е и капанът, в който попадна Бойко Борисов".

Местан заяви, че ДПС ще бъдат коректни в диалога с избирателите и ще поемат само онези ангажименти, които могат да се изпълнят.

Местан каза още, че след тези протести България наистина няма как да бъде същата. По думите му има нужда от сериозни дълбоки реформи в политическия модел на страната.

"В ДПС вече сме обсъдили немалко идеи за модернизиране на управленските технологии. Убедени сме, че болестите на демокрацията се лекуват с още повече демокрация, а не с отрицание на демократичната система. Ако следващото правителство на страната не предприеме конкретни действия за включване на нови по-модерни управленски технологии, които ще направят възможно българските граждани не през четири години, а перманентно да изразяват своето отношение към управленските решения преди те да бъдат приети, ние няма да сме отговорили адекватно на справедливите и легитимните им искания, с които да се укрепи демокрацията в България, а не да се отрече", каза Местан.

Той даде пример, че Министерският съвет трябва да потърси мнението на екоорганизациите, преди да вземе решение. По думите му превенцията на риска от протести е основната характеристика на модерното европейско управление.

Местан каза още, че една от първите задачи на служебния кабинет е да направи сериозна ревизия на финансите в държавата.

Споделяне

Още от България