Лидерът на ДСБ: Румен Радев продължава да живее в казармата

"Борисов е успял да събере в едно правителство, явно и задкулисно, националистите с ДПС", смята Атанас Атанасов

Лидерът на ДСБ: Румен Радев продължава да живее в казармата

Имам чувството, че президентът Румен Радев продължава да живее в казармата, коментира лидерът на ДСБ Атанас Атанасов в петък.

"Той е институция, какви са тези неща – отишъл в Свищов и казал, че шефът на парламентарна група няма да бъде на някаква среща. Трябва да има взаимно уважение между институциите”, допълни Атанасов пред бТВ.

Той визира скандала при честването на 140-годишнината от освобождението на Свищов, когато екипът на Радев не допусна председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов до среща с кмета и областния управител.

Лидерът на ДСБ коментира още, че "няма невинни" в казуса с избора на нов тип изтребител.

"Натиск върху служебното правителство да бъде избран някой самолет. Сега от другата страна управляващите, които спечелиха изборите, казват, не, ние не сме съгласни, искаме еди какво си”, обясни Атанасов.

Според него това са публични индикации за битки за комисионни.

Атанасов коментира още, че трябва да се провери и твърдението на доскорошния шеф на НДК Мирослав Боршош, че срещу двореца има безпрецедентна атака.

"Ние бяхме първи, които поискахме да се създаде анкетна комисия в парламента. Нека да видим как ще функционира тази комисия. Трябва да има абсолютна прозрачност и да се провери кой е предприел тази саботажна атака. Тук няма невинни в цялата история. Има взаимни обвинение между министър и шеф на НДК за злоупотреби със средства. Премиерът какво направи с това, че се опита да замаже нещата”, каза Атанасов.

Поредица тежки скандали

По думите му властта не функционира добре – държавата се управлява по един модел – от скандал в скандал и то тежки скандали, корупционни.

"В парламента един месец не могат да започнат работа и след това всекидневно са някакви скандали, само лобистки текстове се приемат в този парламент”, каза още той.

По думите му Бойко Борисов е успял да събере в едно правителство, явно и задкулисно, националистите с ДПС.

Това се вижда от кадровите назначения, това са очевидни неща, допълни ген. Атанасов.

Той даде пример със Закона за концесията като попита защо ДПС е "подкрепило този спорен закон”. Според него – защото играят заедно с ГЕРБ.

"Ето защо е толкова вредно това правителство, това е изключително порочна власт", каза Атанасов.

В коментар на готвения полицейски протест, лидерът на ДСБ заяви, че там има натрупани много проблеми от 2009 г. до ден днешен.

"Законопроектът, който вчера е внесен от ГЕРБ да се изплатят с пари униформите, миналата година го внесох есента и ГЕРБ не го приеха. Сега ще го приемат под натиск, има опасност тези протести да бъдат политизирани, което ще бъде много лошо”, каза още политикът.

"Мажоритарната система е абсолютно несправедлива"

По въпроса за предлаганата мажоритарна система Атанас Атанасов смята, че тя е абсолютно несправедлива. Една огромна част от хората, които ще отидат да гласуват, няма да бъдат представени в парламента.

Пропорционалната система е по-модерна и дава по-широка представителност, добави той. Според него въпросите на референдумите се задават спекулативно и хората се подвеждат.

"Като опозиция – ние трябва да бъдем мотор, който да събере политическите сили, които се определят като опозиция на тази власт, с изключение на БСП. ДПС не е опозиция. Когато имаме готови решения ще ги извадим. Скоро ще се видя с Христо Иванов (лидера на „Да, България“ - бел. ред.), ще започнем комуникация”, каза още Атанасов.

Споделяне

Още от България