Лидерът на ДСБ заплаши с контракомисия за случая "Мирослава"

Иван Костов бесен от решението на управляващите сами да се проверяват

Лидерът на ДСБ заплаши с контракомисия за случая "Мирослава"

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов заплаши в петък със създаването на алтернативна, опозиционна парламентарна комисия, която да търси отговорите на трагичния случаите с убийството на 18-годишната Мирослава от Перник и полицейското насилие срещу Начкови. Той ще изпрати писмо с 10 въпроса до председателя на вече създадената анкетна комисия Красимир Ципов (ГЕРБ) с настояване за намиране на отговорите.

До скандала се стигна, след като от ГЕРБ създадоха временната парламентарна комисия, която да проучи действията на МВР, само от свои депутати и един "независим" за цвят. От БСП, ДПС, Синята коалиция и "Атака" бойкотираха гласуването заради първоначално намерение на управляващите да създадат комисията на квотен принцип, което щеше да доведе до повече членове от ГЕРБ.

"Искам да предупредя г-н Ципов и колегите от ГЕРБ – пернишката общественост знае отговора на повечето от въпросите и ги задава чрез мен, за да се увери, че Народното събрание е в състояние да брани интересите на обществеността. Няма да оставя този случай така и вървя по стъпките си. Няма да оставя този случай така", заяви лидерът на ДСБ.

"Бесен съм. Ако видим, че комисията не започне на работи или не даде резултати, ще предложим на колегите от БСП, ДПС и "Атака" да създадем контракомисия, която да потърси отговора на всички тези и други въпроси. Легитимността на комисията ще бъде легитимността, с която разполага всеки един от народните представители", добави Костов.

Въпросите, поставени от лидерът на ДСБ към Красимир Ципов са: "Бил ли е Стойчо Стоев сътрудник на някоя от службите на МВР?"; "Защо му е разрешено да ползва оръжие, след като е бил осъждан за умишлено криминално престъпление?"; "Защо след издаването на заповедта за задържането му не е било иззето оръжието?"; "Да бъдат изслушани поемните лица и присъствалите на местопроизшествието журналисти, за да се изясни дали огледът на жилището на Стоев е извършен по реда на НПК"; "Защо, след като е заподозрян за участие в умъртвяването на Мирослава Николова, Стойчо Стоев не е разпитан пред съдия?"; "По силата на кой нормативен акт разпитът на Стоев е направен при условията на СРС и има ли записът доказателствена стойност пред съда?"; "Колко случая на изнудване има в България, при които обектът на рекет няма кръвна или роднинска връзка с похитеното лице?"; "В колко от известните досега случаи жертвата е била умъртвена непосредствено след отвличането?"; "Съдията при гледане на мярката за неотклонение на Марио Любенов заявява, че върху един от пликовете с писма за искане на откуп има отпечатък, който не е на Стоев, нито на Любенов. На кого принадлежи този отпечатък?"; "Има ли връзка въпросното лице със Стоев и местните босове на наркотрафика?".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?