Лидерът на дясната ГДП е назначен за премиер на Чехия

Чешкият президент Вацлав Клаус назначи в понеделник Петър Нечас, лидер на дясната Гражданска демократическа партия (ГДП), за министър-председател.

Партията на Нечас води преговори за коалиция с други две дясноцентристки формации – ТОП09 и "Обществени дела". Трите партии спечелиха общо 118 места в 200-членния парламент на изборите в края на май с обещания за икономии в бюджета и борба с корупцията.

Те имат едномесечен срок да постигнат съгласие за бъдещото управление и да подпишат коалиционно споразумение.

До встъпването в длъжност на новото правителство Чехия ще се управлява от експертния кабинет на Ян Фишер.

Така от 28 юни Чехия има двама премиери. Ян Фишер подаде оставката на водения от него експертен кабинет в петък, но ще продължи да управлява страната.

Шестият чешки премиер Петър Нечас обяви, че се надява преговорите за новото правителство да приключат скоро и успешно, за да започне работата по бюджета за следващата година.

Гражданите очакват работа и стабилност, бяха единодушни в кратките си речи Клаус и Нечас. Оптимистичният сценарий предвижда новият кабинет да бъде готов до средата на месец юли.

Преди седмица тримата коалиционни партньори се споразумяха за разпределението на министерските постове в съотношение 6:5:4. Двете по-малки партии настояват да получат съответно вътрешното министерство и това на финансите.

Различия има и при преговорите по седемте основни приоритета за бъдещото управление. В понеделник продължават дискусиите по здравеопазването и потребителските такси за здравните услуги, по въпросите на правосъдието и борбата с корупцията. До момента експертите са приключили разговорите само по две от седемте преговорни теми - екологията и външната политика и отбрана.

Споделяне

Още от Свят