Лидерът на ЕНП се оправдава, че не е натискал за участие на ДПС във властта

Жозеф Дол е подведен за думи на Радан Кънев, най-вероятно от ГЕРБ

Жозеф Дол, сн. БГНЕС

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол отрече ЕНП да са настоявали за включването на ДПС в правителството миналата есен. В писмо, публикувано в сряда на сайта на формацията, пише, че "политически съюз между партията - член на ЕНП, и Реформаторски блок – коалиция от партии, сред които по това време СДС и ДСБ са членки, бе приветстван и подкрепян след парламентарните избори от Дол".

Писмото му идва като опровержение на неправилно приписвано твърдение на съпредседателя на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев, че ЕНП и лично Жозеф Дол са настоявали за включването на ДПС в управлението.

Така се стигна до сериозния конфуз ЕНП да опровергава нещо, което не е било казано.

"Нека да видим какво казах аз и какво казва г-н Дол, за да видим как грозно, не за първи път в историята на отношенията ни с ЕНП, е бил подведен", коментира по този повод Радан Кънев. "Той казва, че никога ЕНП не е искал ДПС да участва в правителството и това е абсолютен факт. Никога не съм казвал такова нещо", подчерта Кънев и добави, че е казал как е имало натиск за кабинет на малцинството, който са отхвърлили, и това е вярно.

Какво точно каза Радан Кънев

Повод за задочния спор стана интервю на Радан Кънев пред БНТ във вторник, в което той казва http://bnt.bg/part-of-show/radan-ka-nev-vlast-zavisima-ot-dps-ne-ni-interesuva следното: "Тоест, ако ще има едно правителство, но то ще е зависимо от ДПС, нашият отговор беше: “Благодаря за това правителство!”, защото това беше офертата на ГЕРБ, да не забравяме. Те казаха: “Правим кабинет на малцинството и ще разчитаме и на ДПС и на БСП за ключовите гласувания.” И нашият отговор на целия Реформаторски блок беше един много категоричен отказ. И между другото, ни натиснаха три пъти и ние отказахме три пъти. Натисна ни и шефът на ЕНП – уважаемият господин Дол. На него също му отказахме".

Както става ясно, Жозеф Дол наистина е бил подведен за думите на Радан Кънев. Най-вероятно това е станало от международния отдел на ГЕРБ, който поддържа постоянна комуникация с ЕНП, заявиха пред Mediapool депутати от ГЕРБ.

За какъв кабинет говориха Жозеф Дол и Бойко Борисов

На 29 октомври миналата година, докато вървяха преговорите за съставяне на кабинет с премиер Бойко Борисов, Жозеф Дол дойде в София и се срещна с лидерите на ГЕРБ, на партиите от РБ и с председателя на ДПС Лютви Местан. Към онзи момент Борисов лансираше правителство на малцинството между ГЕРБ и РБ - двете сестрински формации -членки на ЕНП, което щеше да разполага със 107 депутати и да зависи от плаващата подкрепа на останалите партии.

ДПС вече бяха изразили готовност да подкрепят правителство на Борисов с евроатлантическа ориентация, стига в него да не участват националистите от Патриотичния фронт (ПФ). Реформаторите обаче настояваха за гарантирана подкрепа от ПФ, тъй като в противен случай кабинетът щеше да зависи почти изцяло от партията, чийто символ стана Делян Пеевски.

Тогава, по време на съвместния си брифинг с Бойко Борисов, Жозеф Дол даде да се разбере, че участието на ПФ в правителството ще е неприемливо. В същото време Борисов декларира, че ГЕРБ е готова да управлява самостоятелно, ако РБ не се съгласи на коалиция на малцинството. В присъствието на европейския си партиен шеф Борисов обяви, че причината да изключи ПФ от коалиционните си планове е националистическият профил на формацията, който е неприемлив и за ЕНП.

Самият Жозеф Дол не показа с нищо притеснение от факта, че кабинет на малцинството между ГЕРБ и РБ би бил зависим от ДПС – партията, считана за най-мощния корупционен фактор в България. Лидерът на ЕНП се измъкна с обяснението, че тъй като не той се кандидатира за министър-председател, не може да каже кой ще подкрепя правителството и кой не. "Трябва да се състави правителство център-дясно с министър-председател Бойко Борисов", бе единственото ясно изказване на европейския партиен бос.

На същия брифинг, в отговор на въпрос на Mediapool за рисковете от подкрепа на ДПС, Борисов избегна темата "КОЙ" и се впусна в обяснения за съвпадението на приоритетите между ГЕРБ, РБ и ДПС за пенсионната реформа и запазването на плоския данък, например. Ние с Реформаторите нямаме 121 гласа, как да си прокараме тези решения, запита раздразнено той.

"Има силен натиск за дясно правителство на малцинството с широка парламентарна подкрепа? РБ? Предстои да вземе решение", написа тогава съпредседателят на РБ Радан Кънев във Фейсбук след срещата с Жозеф Дол.

Впоследствие се стигна до формиране на коалиция ГЕРБ-РБ,подкрепена официално от ПФ и партията на Първанов АБВ, която пък бе привлечена в управлението от Бойко Борисов.

Независимо, че четирите партии имат достатъчно мнозинство, ГЕРБ на няколко пъти досега прокарва решения против волята на партньорите си, но с договорена подкрепа от ДПС. Борисов все така не смее да произнесе и една критична дума за Пеевски, а добрите отношения с ДПС оправдава с това, че движението гласувало заедно с ГЕРБ такива решения като запазването на плоския данък.

Партиите-партньори на ГЕРБ в управлението трябва да благодарят на ДПС, защото заради движението има правителство, заяви Борисов https://www.mediapool.bg/borisov-kabinetat-sashtestvuva-blagodarenie-na-dps-news235077.html в понеделник пред Нова телевизия.

"За мен и колегите ми от Реформаторския блок власт, която зависи от ДПС, не е ценност и не ни интересува", отвърна Радан Кънев във вторник пред БНТ, след което припомни сагата около съставянето на правителството и ролята на Жозеф Дол.

В писмото си опровержение лидерът на ЕНП пише, че решението да се подкрепи формирането на стабилно коалиционно правителство, съставено от партии, членуващи в ЕНП, е било в интерес на българските граждани и винаги е било "сред моите чисти и най-висши приоритети". "Последните твърдения, направени от лидера на ДСБ Радан Кънев, че ЕНП е настоявала за включването на либералното Движение за права и свободи, са неверни и подвеждащи". ЕНП отхвърля подобни твърдения и призовава за политическа коректност и въздържание от използването на заблуждаващи прийоми", заявява още Дол, който би било добре да си изясни кой си служи със "заблуждаващи прийоми". 

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се впусна да го оправдава, обяснявайки, че  ЕНП е една от най-демократичните формации в Европейския парламент, заедно със социалистите и либералите.

"Посещението на Жозеф Дол беше да се намери диалог между всички парламентарно представени партии и да се състави стабилно правителство, формирано с определена парламентарна подкрепа”, каза той. Според Цветанов във всички тези месеци може да се отговори на очакванията на хората и европейските политици да се намали напрежението и конфронтацията в българския парламент.

Реториката на Цветанов спрямо ДПС и Пеевски видимо се смекчи и дори изчезна в последните месеци, докато очаква дали ВКС ще потвърди присъдата му от четири години затвор, постановена на две инстанции.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?