Лидерът на ГЕРБ "не е пратил" нито един човек в служебния кабинет

Коментарите в тази посока били атака, целяща да дестабилизра държавата

Бойко Борисов. Сн. БГНЕС

"Категорично заявявам, че нито един човек не сме изпратили в служебното правителство от ГЕРБ. Ако има такива, които са участвали в нашето управление като експерти и сега са поканени от този кабинет, си е лично тяхно решение и не е съгласувано с мен." Това написа в интернет страницата си и в профила си в социалната мрежа "Фейсбук" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Повод за реакцията му са поредицата назначения в администрацията на хора свързани с ГЕРБ и коментарите, че по този начин на практика служебният кабинет е партизиран в услуга на доскорошната опозиция.

"Въпреки че заявих, че имам резерви към много хора от служебния кабинет, ние до този момент не сме си позволили да правим обструкции на екипа, включително и на партийни функционери, които са в него", казва още Борисов. И допълва, че според конституцията право на президента е да ги назначи и ГЕРБ се съобразява с това.

"Никого не съм оторизирал от мое име да говори и да прави констатации, които изобщо не отговарят на истината. При мен не само че не идват емисари на БСП и ДПС, но ние сме от малкото, които сме заявили, че с БСП и ДПС няма да правим коалиция. Нещо повече - аз винаги съм твърдял, че единственият демократичен начин, който определя кой да управлява, са демократичните парламентарни избори. Резултатите от тях са мерилото за това каква активна част от населението подкрепя чрез гласовете си една партия и кой какъв да бъде в управлението. Затова се надявам, че всички, които имат желание да участват активно в политиката, ще го направят по начина, по който го казва и конституцията", коментира Борисов.

Бившият премиер по стар навик засяга и една негова любима теза – който критикува ГЕРБ, не мисли за благото на държавата.

Очевидно раздразнен от поредицата коментари за участието на формацията му в служебния кабинет, той заявява: "Не мога да остана безразличен към една тревожна тенденция обаче - какво се цели с всички тези действия срещу най-голямата партия засега и дали това няма отново да дестабилизира държавата, ако след 5 октомври останем без правителство".

"Тези, които настояват явно за това, като се има предвид отношението им към нас, дали не целят трайно дестабилизиране на държавата и влизане в зимата без правителство", попита още лидерът на ГЕРБ.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?