Лидерът на ГЕРБ се обяви срещу санкции за Москва

След среща с руския посланик партията ще излезе с "ясна позиция"

Лидерът на ГЕРБ се обяви срещу санкции за Москва

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви "лично мнение" срещу европейски санкции за Москва, след като досегашните мерки са били половинчати и не са засегнали петролни, газови, атомни и други руски компания. Той обаче уточни, че предстои ГЕРБ да обсъди сериозно ситуацията, да се срещне и с руския посланик, тъй като "позицията ни трябва да бъде по-ясна, защото няма такава от страна на правителството".

 

"След като европейската позиция в различните страни е различна, и явно няма да се изработи обща позиция, нищо не пречи правителството да излезе и да каже: "Ние сме против санкции". Да излезе, ще ги подкрепя", заяви Борисов пред журналисти в парламента.

 

Той за пореден път повтори тезата си, че половинчатите санкции срещу Москва биха засегнали България и критикува управляващите, че нямат ясна позиция по въпроса.

 

"Знаете, моето първо изказване беше, че или сме за пълни санкции срещу всички компании, или да няма санкции, защото половинчати санкции ще ударят България. За съжаление, все още БСП говори едно, правителството – друго, Вигенин – трето на Консултативния съвет, не мога да им схвана позициите“, заяви лидерът на ПП ГЕРБ.

 

Той припомни, че позицията на неговата партия по принцип е "за" "Южен поток", но при спазване на нормални европейски и български процедури, което обаче засега не се случва.

 

"Все едно за една магистрала да кажеш, че по нея ще карат само български и турски тирове. Защо да не карат гръцки, македонски и други. Като имаме газопровод, защо да не тече газ и от други места, да събираме повече такси, още повече, че през следващите години страната ни ще бъде един от големите производители на газ в Европа, находището "Хан Аспарух" е богато на газ и на петрол", каза Борисов.

 

Той коментира, че управляващите с трик прокарват промените в Закона за енергетиката, свързани с "Южен поток“.

 

"За да не се изложи кабинетът пред Брюксел с промени, които нарушават европейското законодателство, те се внасят от депутати от БСП", каза Борисов.

 

Той визира писмото на Европейската комисия до българските власти, с което иска обяснение за готвените промени в енергийния закон, които имат за цел да изключат българската част от "Южен поток" от обсега на европейското законодателство.

 

Борисов отхвърли обвиненията, че е изпратил донос до еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, като каза, че е имал официална среща с него.

 

"Какъв донос, какви 5 лева"", посочи Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?