Лидерът на ГЕРБ се отказа да съди Йордан Цонев за "мутрата Борисов"

Йордан Цонев и Бойко Борисов. Сн. БГНЕС

Бойко Борисов е оттеглил съдебния иск за обида и клевета срещу Йордан Цонев за "мутрата Борисов", защото членът на ДПС му се извини лично. "Борисов приема извиненията на Йордан Цонев в името на добрия и конструктивен политически тон, който партията се опитва да наложи", се казва в съобщение на ГЕРБ.

Делото започна заради коментар на Йордан Цонев от парламентарната трибуна на 31 октомври миналата година покрай скандала с изтеглената кандидатура на Иван Иванов от БСП за зам.-министър на МВР. Иванов беше оттеглен незабавно от премиера Пламен Орешарски, защото се разбра, че е бил шеф на офиса на СИК в Шумен.

По този повод Йордан Цонев каза: "Вие (ГЕРБ) говорите за едно момче (Иван Иванов), което няколко месеца е продавало застраховки за СИК, а подминавате, че основателят на СИК е Бойко Борисов. Той е мутра. Нека започнем да чистим мутрите".

Още на следващия ден Борисов заведе в Софийския градски съд иск за обида и клевета срещу Йордан Цонев, претендирайки за обезщетение от 50 000 лева.

Година по-късно, след като ДПС свалиха съвместното си правителство с БСП и към днешна дата предлагат безусловна подкрепа за еднопартийно правителство на ГЕРБ, Йордан Цонев съобщи, че е изживял своя катарзис.

След преговорите между ГЕРБ и ДПС във вторник, на въпрос дали смята все още, че Борисов е мутра, той отговори, че в края на миналия мандат се е извинил на всички, които е засегнал, в това число и на лидера на ГЕРБ. "В този смисъл изживях своя катарзис и не смятам, че подобен тон от парламентарната трибуна е уместен", заяви Цонев.

"Смятам, че обидният и лош тон от трибуната и това, което правим в последния парламент, създава напрежение и не помага за този диалог, за който говорим", каза Цонев пред медиите, след като преговарящите от ГЕРБ обявиха позицията си "ДПС да получи една пауза от управлението на страната, за да започнем да градим нови отношения", но и двете партии изразиха удовлетворение от новия стил на диалог.

Политическа оферта на ДПС за подкрепа на кабинет на малцинството на ГЕРБ на този етап също бе отхвърлена, но писменото извинение за "мутрата Борисов" бе прието.

Малко след пресконференцията Йордан Цонев изпрати и писмено извинение до Бойко Борисов със следното послание: "Обидното отнасяне между представители на политически партии, активно ангажирани в управлението на страната, е напълно неприемливо и се извинявам както на Вас, така и на всекиго от ГЕРБ, когото волно или неволно съм обидил, повлиян от моментна ситуация".

Бойко Борисов води множество дела за обида и клевета срещу своите политически опоненти, които са се заигравали през годините с не особено ясното му минало на бизнесмен.

Най-значимият успех на лидера на ГЕРБ остава осъдителната присъда на първа инстанция срещу Волен Сидеров. Софийският градски съд определи обезщетение в размер на 180 000 лева за твърденията на Сидеров пред вестник "Монитор", че Борисов е "покровителствал и пряко се е облагодетелствал от канали за проститутки", "от канали за наркотрафик" и "от контрабанда".

Най-големият неуспех на Борисов засега е по едно от делата, които води срещу Николай Бареков. Софийският районен съд (СРС) оневини лидера на "България без цензура" за изказването му в телевизионно предаване, че "Бойко Борисов по принцип е тъп". Съдебното решение бе странно, защото СРС прие, че Борисов няма как да е бил обиден, тъй като лично не е гледал предаването.

Николай Бареков от няколко дни също е превключил на режим "катарзис" по отношение на Борисов. Той обяснява публично, че е прекалил с нападките, както и всички останали участници в политическия живот. Сега Бареков декларира, че иска да за зададе нов тон в политиката и да направи коалиция с ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?