Лидерът на ГЕРБ вижда корупция в сделката за правителствените самолети

Столичният кмет Бойко Борисов заяви в четвъртък, че в "купуването на правителствени самолети също има една много голяма корупционна схема", но не даде повече обяснения.

Двата нови "Ербъс A319", с които властта ще осъществява държавните и правителствени пътувания в чужбина, бяха официално представени в сряда.

Машините са втора ръка - купени от българската компания "Би Ейч Ер", чиято собственост се свърза с Първа инвестиционна банка, за 44.1 милиона долара всеки. С оскъпяването заради лизинговата схема, на която се изплащат, цената на двата е 126 млн. долара. Фирмата е избрана след международен конкурс, на който освен нея, се явяват и гръцката "Гален авиейшън енд инвестмънт лимитид" и американската "Авиейшън адвайзърс интернешънъл инк". Последната пък оспорва избора на "Би Ейч Ер", след като беше отстранена от надпреварата и твърдеше, че конкурсът е нагласен. Въпреки това транспортното министерство, което ръководеше сделката, сключи договор с "Би Ейч Ер".

"Апелирам, ако столичният кмет Бойко Борисов има ясни и категорични данни за наличие на корупционна схема, днес или утре сутринта да представи в прокуратурата тези данни", отговори на обвиненията министърът на транспорта Петър Мутафичев.

"Ако не направи това, ще считам, че г-н Борисов отново иска да дискредитира не само правителството, но и авторитета на България, както честичко те си го правиха в европейските институции", добави Мутафчиев.

По думите на министъра със създадените конкурсни условия е направено всичко възможно да има прозрачна сделка и това е практика, която се налагала в Министерството на транспорта.

Споделяне

Още от България