Лидерът на ГЕРБ завел дела срещу "Атака" – ще им взема парите в чували и ще ги дава на детски дом

Полетите му с военната авиация били от полза за летците, така се тренирали

Лидерът на ГЕРБ завел дела срещу "Атака" – ще им взема парите в чували и ще ги дава на детски дом

Вчера съм завел доста дела срещу Сидеров, Лаков, даже не знам срещу още кого, те са богати хора, ще взема доста пари от тях - по 50 хил. лв. искам, и като ги взема, ще ги сложа в чували и ще ги нося до някой детски или старчески дом, не съм решил още.

 

Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред репортери в парламента в сряда.

 

"Знам със сигурност, че са богати. Подписал съм пълномощни на адвокат Марковски, обърнете се към него, за да не объркам някой юридически термин", добави Борисов.

 

Преди ден от партия ГЕРБ съобщиха, че срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров ще бъде заведено съдебно дело за клевета и обида по повод на твърденията му, че бизнесменът Михаил Михов, известен като Мишо Бирата, не е починал от естествена смърт, а е бил убит чрез инжектиране на отрова по лично разпореждане на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Сидеров се ползва с имунитет и поради това срещу него не може да бъде заведено частно наказателно дело за клевета, а единствено гражданско дело за увреждане в следствие на обида и клевета.

 

Миналата седмица самият Борисов се закани да съди Сидеров и депутата от партията му Венцислав Лаков, които го обвиниха, че изнасял милиарди с правителствените самолети към офшорни сметки в Ливан.

 

Лаков от своя страна заяви, че не знае на какво основание и защо ще го съди Бойко Борисов, тъй като никога не е споменавал името на бившия премиер.

 

"А колкото до това, че се надява да получи чували с пари, няма да ги получи, защото не разполагам с такива средства", посочи Лаков.

 

Той коментира, че ще е интересно Борисов да обясни откъде намира пари за завеждането на исковете, защото се дължат 4% такса върху предявените по съдебен ред искания. 

 

"А това, че той се е припознал в някои реплики във връзка с ползването на военно-въздушните сили като аеротаксита и на авиоотряда за екзотични, развлекателни полети е негова работа", заяви Лаков.

 

Лидерът на ГЕРБ не намери за сериозна задачата на временната парламентарна комисия, оглавена от Лаков, която трябва да провери обстоятелствата около неговите и на членове на правителството му полети с държавни самолети, като обясни още, че "ще отмине и тази приказка, и всички лъжи".

 

Борисов обяви, че полетите му са били "само от полза за летците", тъй като им помагали да наберат необходимия им брой летателни часове.

 

"Дали хеликоптерите ще летят напразно или някой ще ги ползва, няма такова значение", каза пред журналисти в сряда в парламента Борисов.

 

Той заяви, че всичките му полети са били по работа, като посочи, че гаранция за това са журналистите.

 

"Абсолютно всички полети са по работа. Най-голямата гаранция за това сте вие. При всеки наш полет вие снимахте хеликоптера или самолета", обърна се той към репортерите.

 

"Откривахме по 3-4 обекта на ден, с по 4-5 министри в различни части на страната. Дори в петък са се нагласили да ходят хора, които нямат нищо общо с Дунав мост 2, да го откриват. Аз съм летял поне 10-15 пъти да го проверявам, за да може за 3 години да стане това, което е в момента, а иначе първите копки са правени 2000-а година", заяви Борисов.

 

Така лидерът на ГЕРБ дообогати обясненията си по въпроса за афинитета си към въздушния транспорт, след като миналата година обясни  воаяжа на съотборниците си от отбора на Бистришките тигри с правителствен самолет с това, че давал машините от Авиоотряд 28 на "който си поиска" , защото трябвало да летят.

 

Подобно обяснение даде и бившият военен министър Аню Ангелов, който каза , че полетите на Борисов са "плюс" за Министерството на отбраната (МО), тъй като "и без това летци на транспортни самолети и вертолети трябва да летят".

 

Борисов изненадващо обяви в сряда, че никога не е използвал военната авиация.

 

"Военно-транспортните хеликоптери, които, винаги съм казвал, че не са били нужни, защото са много, са пригодени единствено и само за транспорт. Те нямат абсолютно никакво друго оборудване и не могат да носят друго оборудване, освен за транспорт, а те трябва да летят необходимите часове", разясни Борисов.

 

Според официална справка на премиера Пламен Орешарски правителственият Авиотряд 28 е извършил 309 полета за близо 3 млн. лева по заявка на кабинета "Борисов" от август 2009 г. до февруари 2013 година. За последните две години, когато авиотрядът мина на пряко подчинение на Министерския съвет, полетите са на стойност 1.6 млн. лева. При това често са използвани и военни хеликоптери и самолети – общо над 60 полета.

 

В сряда се проведе и първото заседание на парламентарната комисия, която ще проверява полетите на Борисов. Венцислав Лаков заяви, че ще предостави материалите за пътуването на Бистришките тигри с правителствения самолет на главния прокурор.

 

Той посочи няколко нарушения в случая - правителственият авиоотряд вози хора, които нямат право да ползват този самолет,  заявката за полета е направена след самия полет, както и че полетът е извършен, без да са ясни пътниците на борда.

 

Той съобщи още, че само един полет с военен хеликоптер "Кугър" струва 5800 евро и заяви, че комисията ще провери кога, по какви дестинации, с каква цел, в какъв състав и с какъв разход на финансови средства са били ползвани военни самолети и машините на правителствения авиоотряд.

 

Депутатът от ГЕРБ и бивш транспортен министър Ивайло Московски поиска да се разшири периодът за проверка и за пътуванията със самолети на предишното управление.

 

Лаков обясни обаче, че обхватът на проверката не може да се разшири с решение на комисията, а с решение на Народното събрание. Той предложи на Московски, ако иска в пленарна зала да поиска парламентът да гласува промяна на периода на проверката.

 

"Най-вероятно ще бъде добре да направим такава съпоставка, въпреки че тя няма да е равностойна, защото в предишния период нямаше такива летателни средства”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?