Лидерът на германските либерали поиска промени в политиката, за да влезе в коалиция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на либералната германска Свободна демократическа партия Кристиан Линднер заяви в интервю за германския в. "Велт", че ще участва в коалиция с канцлерката Ангела Меркел само, ако се промени посоката на правителствената политика, предаде Ройтерс.

Консервативният алианс на Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС) остана най-голямата парламентарна група и след изборите в неделя, но загуби подкрепа в полза на крайната десница. Очаква се започването на коалиционни преговори, но единствената му реалистична опция е съюз с либералите и със Зелените. Потенциалните коалиционни партньори обаче имат разногласия по проблеми от енергетиката и данъците до Европа и миграцията, което усложнява сключването на коалиционно споразумение.

"Има аритметическо мнозинство, но и четирите партии имат собствени изборни мандати", подчерта Линднер пред в. "Велт". "Предстои да видим дали те ще могат да бъдат обединени без противоречия и в интерес на страната", добави той, подчертавайки, че политиката не е математика и ако изпитва съмнения, партията му ще остане в опозиция.

"Всички трябва да знаят, че Свободната демократическа партия ще се присъедини към коалиция само, ако има промяна в посоката на германската политика", добави лидерът на либералите.

Политиката към Европа и еврозоната е една от областите, в които програмата Свободната демократическа партия се различава от позициите на консерваторите и Зелените, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа