Лидерът на германските либерали: Трябва да приемем факта на анексирането на Крим

Лидерът на либералите Кристиан Линднер

Германската Свободна демократическа партия (СвДП), която след четиригодишно отсъствие се връща в парламента, след като спечели 10,7 процента от гласовете на вчерашните избори, повтори позицията си, че трябва да се приеме фактът на анексирането на Крим от Русия, за да се подобрят отношенията с Москва, предаде ДПА.

Лидерът на либералите Кристиан Линднер заяви в понеделник, че не може нищо да се направи за анексирането на Крим, "така че трябва да намерим начин да приемем ситуацията, за да може да се постигне решение в дългосрочен план".

Преди няколко седмици 38-годишният Линднер настоя, че добрите отношения с Москва са от решаващо значение за сигурността и благоденствието на Европа и че за да се постигне това, анексирането на Крим трябва да се приема като "постоянно временно положение".

Очаква се СвДП да започне коалиционни преговори с християндемократите на канцлерката Ангела Меркел и Зелените. Такава тристранна коалиция досега не е управлявала на национално ниво в Германия. Някои от политическите позиции на тези партии по теми като Русия, бежанците и еврозоната си противоречат, отбелязва ДПА.

За отмяна на санкциите срещу Русия са нужни определени стъпки от Москва, заяви Линднер.

"За СвДП е неприемливо предложението на външния министър Зигмар Габриел за едностранна отмяна на санкциите без определени стъпки от Москва. За нас е необходимо да се обвържат последствията (от санкциите) и готовността за диалог", каза Линднер.

Споделяне

Още от Европа